ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τηλεοπτικό σήμα (και) από τους Δήμους

Εικόνα του άρθρου Τηλεοπτικό σήμα (και) από τους Δήμους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2022, 10:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το θέμα των «λευκών περιοχών», των σημείων δηλαδή που δεν έχουν τηλεοπτικό ψηφιακό σήμα, επανήλθε στη Βουλή. Τη σχετική ενημέρωση κάνει με ανακοίνωσή της η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Κεφάλα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι με την τροπολογία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «στοχεύουμε να λυθεί το πρόβλημα δια παντός».

Περισσότερο ενδιαφέρον έχει η συζήτηση καθαυτή για το ζήτημα, καθώς  ο υφυπουργός Θόδωρος Λιβάνιος έκανε μια ενδιαφέρουσα αναδρομή στο ζήτημα.

Ο κ. Λιβάνιος καταρχάς είπε ότι η λύση που προωθεί η κυβέρνηση, είναι να κάνουν τις διαδικασίες οι ίδιοι οι Δήμοι, όπως δηλαδή, μέσες-άκρες, γινόταν και παλιότερα: «Δίνουμε τη δυνατότητα στους ίδιους τους Δήμους, με εύκολο τρόπο και εύκολη διαδικασία αδειοδότησης, να μπορούν να εγκαθιστούν τοπικούς αναμεταδότες χαμηλής εμβέλειας και χαμηλής ηλεκτρομαγνητικής εκπομπής».

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα προέκυψε από το εν μια νυκτί κλείσιμο της ΕΡΤ από την κυβέρνηση Σαμαρά. Η απόφαση αυτή άφησε μοναδικό ανάδοχο της μετάβασης σε ψηφιακό σήμα την Digea (τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια δηλαδή), που, βάσει της σχετικής σύμβασης, «κληρονόμησε» συγκεκριμένους αναμεταδότες της ΕΡΤ. Ανάμεσά τους δεν ήταν εκείνοι που είχαν τοποθετήσει σε δύσβατα και «τυφλά» σημεία διάφοροι φορείς (Δήμοι, Κοινότητες, σύλλογοι, με ή χωρίς τη στήριξη της ΕΡΤ), ώστε να φτάνει παντού το σήμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο διάστημα, δεν είχαν σήμα ακόμα και περιοχές εντός του Δήμου Ιωαννιτών. Ο νομός Ιωαννίνων, αλλά και η Θεσπρωτία, είναι από τις περιοχές με προβλήματα. Το πρόβλημα δεν ήταν απλό, καθώς υπήρχαν ακόμα και ασύμβατοι τεχνολογικά αναμεταδότες και φυσικά, δεν υπήρχε φορέας που θα επενδύσει χρήματα για την αντικατάστασή τους…

Ο κ. Λιβάνιος είπε ότι η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης το 2018 ήταν ένα πρώτο βήμα, αλλά πρακτικά εξαιρούσε τους μη μόνιμους κατοίκους των «λευκών» περιοχών από την επιδότηση με voucher για την αγορά απαραίτητου εξοπλισμού. Κυρίως πρόκειται για απομακρυσμένα χωριά, στα οποία τα σπίτια γεμίζουν τα σαββατοκύριακα, το καλοκαίρι, τις αργίες κ.λπ.

Ακούστε επίσης: Το ψηφιακό σήμα των 100 ευρώ

Ένα δεύτερο πρόβλημα που υπήρχε όμως, είναι ότι δορυφορική λήψη (αυτή ήταν η επιδοτούμενη λύση) δεν συμπεριλάμβανε τα περιφερειακά κανάλια.

Ο κ. Λιβάνιος είπε μεταξύ άλλων ότι «είναι αδιανόητο σε χώρες και περιοχές της Ελλάδας να μην μπορούν να λάβουν τηλεοπτικό σήμα και να λαμβάνουν άλλων χωρών, όμορων χωρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Σημειωτέον ότι ένα βασικό αντεπιχείρημα στο κλείσιμο της ΕΡΤ από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (η οποία αποχώρησε) το 2013, ήταν ακριβώς αυτό, ότι θα μείνουν χωρίς σήμα παραμεθόριες περιοχές. Η κυβέρνηση απέρριπτε σιωπηλά το επιχείρημα, επενδύοντας στην επικοινωνιακή «ακύρωση» της ΕΡΤ, που σήμερα ελέγχει πλήρως.

Η χρηματοδότηση θα έρθει από το πρόγραμμα «λευκών περιοχών» που έχει απορροφήσει μόνο το 1/5, σύμφωνα με τα στοιχεία του υφυπουργού. Η εγκατάσταση θα γίνει σε συνεργασία με τους παρόχους υπηρεσιών.

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο στην ομιλία του κ. Λιβάνιου, είναι η (πολύ σωστή) παρατήρηση ότι η Digea υποχρεούνταν με το διαγωνισμό να καλύψει το 95% του ελληνικού πληθυσμού, το οποίο όμως δεν κατανέμεται γεωγραφικά στο 95% της χώρας. Αυτό όμως θα έπρεπε να το είχε προβλέψει η αρχική σύμβαση, ώστε να μην αναζητούνται λύσεις μια δεκαετία αργότερα…

Τέλος, ο κ. Λιβάνιος είπε ότι θα «τρέξουμε πολύ γρήγορα» και ότι προσεχώς θα υπάρχει συνεργασία με συναρμόδιους υπουργούς.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back