ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρώτη επιλογή, Παιδαγωγικό

Εικόνα του άρθρου Πρώτη επιλογή, Παιδαγωγικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/11/2018, 10:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης είναι η σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που επιλέγουν ως πρώτη, οι υποψήφιοι φοιτητές και φοιτήτριες, περισσότερο από τις υπόλοιπες.

Η αμέσως επόμενη είναι το επίσης Παιδαγωγικό, το Νηπιαγωγών.  Τρίτη σχολή με τις περισσότερες πρώτες επιλογές, είναι το Οικονομικό και η Ιατρική έρχεται τέταρτη.

Αυτό το περίγραμμα «συνειδητών επιλογών» (όπως προκύπτει από τα στοιχεία του aei-tei.gr) δείχνει μέσες-άκρες και ποιες σχολές είναι οι πιο δημοφιλείς στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η κατανομή τους δεν είναι παράξενη, αν αναλογιστεί κανείς πώς συνδέονται με την αγορά εργασίας (ναι, τα Παιδαγωγικά έχουν ακόμα πέραση) και τη δυνατή βαθμολόγηση στην οποία ελπίζει ένας υποψήφιος. Σημειωτέον ότι αυτά τα στοιχεία είναι απόλυτοι αριθμοί και σε ένα βαθμό «αδικούνται» τμήματα που είναι μικρότερα σε φοιτητικό πληθυσμό.

Τα πράγματα αλλάζουν αρκετά στη σχέση των πρώτων επιλογών επί των εισακτέων, ένα πιο ποιοτικό στοιχείο: το υψηλότερο ποσοστό (18%) φοιτητών-τριων που δήλωσαν πρώτη μια σχολή και πέρασαν σε αυτή, έχει το Οικονομικό και αμέσως μετά, ακολουθεί το Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (17%) και η Αρχιτεκτονική (16,9%).

Τέλος, εντυπωσιακό είναι το στοιχείο της συνολικής προτίμησης υποψηφίων σε τμήματα: το ΠΤΔΕ και το ΠΤΝ των Ιωαννίνων είναι μακράν πρώτα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μιας και έχουν σχεδόν 20.000 προτιμήσεις το καθένα, καταγραμμένες σε μηχανογραφικά για τις πανελλήνιες. Τις λιγότερες, έχουν η Αρχιτεκτονική Ιωαννίνων (μόλις 829) και το Μηχανικών Επιστήμης Υλικών.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back