ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πρωταθλητής από μίνι πρωτάθλημα «λατινικού τύπου»;

Εικόνα του άρθρου Πρωταθλητής από μίνι πρωτάθλημα «λατινικού τύπου»;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/12/2016, 21:38
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μέσα σε έξι χρόνια, από το 2010 μέχρι φέτος, τα έσοδα της super league μειώθηκαν κατά 84% σύμφωνα με την έρευνα της Delloite, στην οποία κατέφυγε ο συνεταιρισμός των ΠΑΕ για να διασώσει το ιδιαίτερα καταπονημένο προϊόν του. Φυσικά, τα έσοδα μόνο αμελητέα δεν είναι, καθώς ανέρχονται φέτος στα 4 εκατ. ευρώ για το πρωτάθλημα και στα 37,9 εκατ. για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Τα εισιτήρια έχουν μειωθεί πολύ, κατά 48% φέτος σε σχέση με το 2010, παρότι έχουν ανέβει κάπως σε σχέση με πέρυσι.

Κοινώς, η super league, υποβαθμισμένη από τους ίδιους της τους εταίρους (με διαφορετικό τρόπο ο καθένας), δεν πάει καθόλου καλά. Βέβαια, η έρευνα εστιάζει κυρίως στην απουσία θεάματος και δεν ερευνά την αξιοπιστία του θεσμού, οπότε και οι προτάσεις της είναι αντίστοιχες: προτείνει περισσότερα παιχνίδια, θεσμός που δεν έδειξε να πιάνει με τα πλέι οφ.

Το πρόβλημα όμως είναι σίγουρα ποιοτικό: παρότι η Ελλάδα έχει υποδομές (μην ξεχνάτε ότι καταχρεώθηκε μια ολόκληρη χώρα για να γίνουν γήπεδα και εγκαταστάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες), τα εισιτήρια είναι πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, χαμηλότερα ακόμα και από χώρες όπως η Δανία.

Η έρευνα ουσιαστικά προτείνει είτε πρωτάθλημα «λατινικού τύπου» με 16 ομάδες και δύο φάσεις, με τον πρωταθλητή να βγαίνε από το μίνι πρωτάθλημα του δεύτερου γύρου που θα γίνεται σε ομίλους των οκτώ ομάδων, είτε 14 ομάδες και αντίστοιχη διαβάθμιση και δύο εναλλακτικές, με όλες τις ομάδες στο παιχνίδι του πρωταθλήματος, ή με δύο να αποκλείονται.

Δείτε εδώ τη μελέτη: superleague_scenarios.pdf

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back