Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρώτα ο απολογισμός του περιφερειάρχη…

Εικόνα του άρθρου Πρώτα ο απολογισμός του περιφερειάρχη…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/04/2021, 14:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα όσα προβλέπει ο νόμος του «Καλλικράτη» αλλά και ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ειδική συνεδρίαση του απολογισμού πεπραγμένων, υπενθυμίζει με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταύρο Παργανά, ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας.

Για αύριο, έχει προγραμματιστεί η ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό των πεπραγμένων έτους 2020 Περιφέρειας Ηπείρου, μια συνεδρίαση που έπρεπε να γίνει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Ο κ. Ζάψας αναφέρει δε ότι στη συζήτηση «της πολύ σημαντικής αυριανής διαδικασίας, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο απολογισμός του έτους 2019 που εκ των πραγμάτων δεν έγινε».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει δε στο γεγονός ότι ο απολογισμός του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη πρέπει να προηγηθεί των απολογισμών των αντιπεριφερειαρχών. Το «Κοινό των Ηπειρωτών» ξεκαθαρίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν συναινούμε στην ακολουθητέα διαδικασία προηγούμενων χρόνων, να προηγούνται οι απολογισμοί των κ.κ. αντιπεριφερειαρχών του απολογισμού του περιφερειάρχη. Εξάλλου μας έχουν κοινοποιηθεί ήδη οι εισηγήσεις τους και γνωρίζουμε το περιεχόμενο». Σημειωτέον ότι οι αντιπεριφερειάρχες είναι συνολικά 12 (θεματικοί και χωρικοί). Κάτι που σημαίνει ότι η παρουσίαση των απολογισμών τους διαρκεί αρκετές ώρες…

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» καταγράφει δε στην επιστολή του προς τον κ. Παργανά τα όσα προβλέπονται από το νόμο για την ειδική δημόσια συνεδρίαση του απολογισμού.

-Κάθε χρόνο σε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου γίνεται ο απολογισμός πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης, την οικονομική κατάσταση και τη διοίκηση της περιφέρειας.

-Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου γίνεται μέχρι 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, με εξαίρεση το πρώτο έτος της εγκατάστασης των περιφερειακών αρχών και ανακοινώνεται πριν από δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες με κάθε πρόσφορο μέσο. Σε αυτή καλούνται τα μέλη της επιτροπής περιφερειακής διαβούλευσης, οι δήμαρχοι των δήμων της περιφέρειας και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων..

-Κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου μετά την παρουσίαση των πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής από τον περιφερειάρχη τοποθετούνται οι μετέχοντες..

-Στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του παρόντος άρθρου, αμέσως μετά την έκθεση πεπραγμένων που παρουσιάζει ο περιφερειάρχης, ο λόγος δίνεται στον περιφερειακό συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης..

-Η περιφέρεια μεριμνά για τη μετάδοση της συνεδρίασης από τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, το διαδίκτυο, καθώς και για τη χρήση κάθε άλλου μέσου ενημέρωσης των πολιτών.

-Σε περίπτωση που το χρονικό διάστημα που προβλέπει το παρόν άρθρο παρέλθει χωρίς να κινηθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση δημόσιας συνεδρίασης απολογισμού, μπορούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι να προκαλέσουν τη συνεδρίαση αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του άρθρου 167 του νόμου για τη σύγκληση του περιφερειακού συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back