ΕΛΛΑΔΑ

Πρωθυπουργός: Μεταξύ υποκλοπών και μαντινάδας…

Εικόνα του άρθρου Πρωθυπουργός: Μεταξύ υποκλοπών και μαντινάδας…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/09/2022, 11:16
ΕΛΛΑΔΑ

Η πολιτική πίεση στην κυβέρνηση για το predatorgate, το σκάνδαλο παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων που επιχειρείται μαζικά να παρουσιαστεί ως μια «φυσιολογική και νόμιμη» πραγματικότητα, αυξάνεται.

Χτες, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής άφησε σαφείς αιχμές κατά των κυβερνητικών χειρισμών, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τερματίζοντας και επίσημα ένα μορατόριουμ που κράτησε περίπου μια πενταετία στη ΝΔ.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε σε εκδήλωση στην Κρήτη, μεταξύ άλλων ότι «Διαύγεια και διαφάνεια είναι άλλωστε θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως! ».

Επίσης, έκλεισε την ομιλία του με… μαντινάδα: « Άλλο το να ΄σαι αετός/και άλλο να τον κάνεις/Άλλο το να θωρείς κορφές/και άλλο να τις φτάνεις».

Κυβερνητικές πηγές με ανεπίσημη διαρροή απάντησαν λέγοντας ότι «από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής» και ότι «ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών».

Ωστόσο, η πίεση που εντείνεται και από τα δημοσιεύματα ξένου Τύπου, αλλά και από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, δεν εκτονώνεται.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χτες κατέθεσε αίτημα στη Βουλή για διαβίβαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, το σύνολο του φακέλου της Ε.Υ.Π. και όλων των πληροφοριών που αφορούν στην παρακολούθηση του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη και οδήγησαν στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του.

Ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αρκεστεί σε «κατ’ ιδίαν» ενημέρωση, στην οποία τον έχει καλέσει ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος απόρρητα πρωτόκολλα…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back