ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρωθυπουργική δήλωση για τις ανεμογεννήτριες

Εικόνα του άρθρου Πρωθυπουργική δήλωση για τις ανεμογεννήτριες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/06/2021, 00:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ζήτημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και δη των αιολικών πάρκων έχει πιέσει αρκετά την κυβέρνηση της ΝΔ, δεδομένου ότι ακόμα και δικοί της άνθρωποι στην τοπική αυτοδιοίκηση εναντιώνονται σε μεγάλα αιολικά πάρκα. Και φαίνεται ότι οι αντιδράσεις αυτοδιοικητικών και κυρίως των τοπικών κοινωνιών, δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη, κατά τη σημερινή σύσκεψη που είχε με φορείς στην Περιφέρεια Ηπείρου, έκανε αναφορά στις ΑΠΕ, λέγοντας μια φράση που οι Ηπειρώτες την έχουν ακούσει ουκ ολίγες φορές και από τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη.

«Δεν θα πάμε να καταστρέψουμε κάτι για να φτιάξουμε κάτι καινούργιο» είπε. Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως η εξής τοποθέτηση: «Υπάρχουν ορεινοί όγκοι στους οποίους δεν υπάρχουν δρόμοι, στους οποίους δεν θα γίνουν δρόμοι καινούργιοι. Απλά δεν θα γίνουν δρόμοι, δεν θα γίνουν δρόμοι καθόλου, όμως. Δεν θα γίνουν δρόμοι ούτε για ανανεώσιμες ούτε για ορεινή κτηνοτροφία», με τον κ. Μητσοτάκη να κάνει λόγο για μια νέα «λογική χωροθέτησης». Ο πρωθυπουργός δεν προσδιόρισε τους ορεινούς όγκους από τους οποίους επί της ουσίας θα αποκλειστούν οι ανεμογεννήτριες.

Σύμφωνα με τη «νέα αυτή λογική χωροθέτησης», οι μεγάλες ανεμογεννήτριες θα πάνε σε περιοχές «που είτε έχουν τις υποδομές είτε οι τοπικές κοινωνίες τις αντιμετωπίζουν πιο θετικά».

Προφανώς, η νέα λογική χωροθέτησης θα πρέπει να αποτυπωθεί σε κάποιο νομοθετικό πλαίσιο. Αυτή την περίοδο βρίσκεται δε υπό αναθεώρηση το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ.

Σημειωτέον ότι πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο», κατέδειξε έξι πολύ μεγάλες Περιοχές Άνευ Δρόμων στα Λευκά Όρη της Κρήτης, στον Όλυμπο, στον Ταΰγετο, στο Σάος Σαμοθράκης, στον Σμόλικα και στην Τύμφη. Έξι βουνά που έχουν υποστεί τις λιγότερες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, καθώς είναι ελεύθερα από δρόμους κι άλλες τεχνητές επιφάνειες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3