Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προϋπολογισμός Περιφέρειας Ηπείρου: μια ευκαιρία να ειπωθούν… όλα

Εικόνα του άρθρου Προϋπολογισμός Περιφέρειας Ηπείρου: μια ευκαιρία να ειπωθούν… όλα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/11/2017, 16:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2018, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Τα έσοδά του έχουν προϋπολογιστεί σε 93,24 εκ. ευρώ  και τα έξοδά του σε 117,94 εκ. ευρώ με τη διαφορά να καλύπτεται από το προϋπολογιζόμενο ταμειακό υπόλοιπο του 2017. Τον προϋπολογισμό εισηγήθηκε ο Κώστας Σιαράβας από την πλειοψηφία, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι  με βάση τη δημοσιονομική στρατηγική, «στόχος είναι η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών στα επίπεδα του 2017 ή και κάτω από αυτά, με ταυτόχρονη εξασφάλιση πιστώσεων για τη χρηματοδότηση όλων των έργων της Περιφέρειας που είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν εξοφληθεί ή πρόκειται να αρχίσουν μέσα στο 2017».

Ο περιφερειάρχης υποστήριξε ότι παρά τη μείωση των ΚΑΠ, η Περιφέρεια «δεν άφησε τίποτα ακάλυπτο» και μεταξύ άλλων, τόνισε:

  • Για το ΕΣΠΑ: «Η απορρόφηση του προηγούμενου στην Περιφέρεια Ηπείρου έφτασε το 140%. Φέτος πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος ν+3»,.
  • Για τη μονάδα Αστικών Στερεών Αποβλήτων: «Έχουμε πετύχει την καλύτερη τιμή σε όλη την Ελλάδα και η Ήπειρος είναι η μοναδική περιφέρεια στην οποία δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο για τα απορρίμματα»
  • Για τον πρωτογενή τομέα: «Είδατε σε καμιά άλλη Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα ο Περιφερειάρχης να έχει γυρίσει όλη την  περιοχή του και για να τους λέει για σχέδια βελτίωσης για τους νέους  νέων, μεταποίηση. Είδατε πουθενά αλλού να υπάρχει   ειδικό γραφείο ενημέρωσης για τους αγρότες;»

Κατά το συνήθειό του, ο κ. Καχριμάνης μίλησε κυριολεκτικά για τα πάντα. Ανάμεσα σε αυτά, καταφέρθηκε εναντίον της απλής αναλογικής, αλλά με… πλάγιο τρόπο, που αφήνει ανοιχτό το δίαυλο διαπραγμάτευσης: Είπε ότι «θα είναι ταφόπλακα» και πρόσθεσε ότι «θέλουμε αυτοδιοίκηση  που να είναι κοντά στον κόσμο για να λύνει προβλήματα. Εγώ πιστεύω ότι ο κόσμος θα μας δώσει τέτοια δύναμη όταν θάρθει η ώρα των εκλογών που δεν θα έχουμε ανάγκη αν αυτές γίνουν με  απλή αναλογική ή όχι». Είπε ακόμα ότι «ο τουρισμός πήγε τέλεια» και πως «μετά την κατάρρευση της ΑΤΕ, η ‘Δωδώνη’ δεν θα υπήρχε σήμερα» αλλά και πως «το θετικό είναι ότι παράλληλα αναπτύσσονται και άλλες επιχειρήσεις και σε αυτό συμβάλλει η Περιφέρεια στηρίζοντας την εξωστρέφεια, μέσω της συμμετοχής σε εκθέσεις. Βέβαια, η ΑΤΕ δεν «κατέρρευσε» αλλά πουλήθηκε σε δύο κομμάτια…

Η αντιπολίτευση καταψήφισε. Η «Ήπειρος της Ανατροπής» δια του Κώστα Μπασιούκα, είπε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει «απουσία διαλόγου, πρότασης-αντιπρότασης» και πως «απαιτείται άμεση αλλαγή του ‘Καλλικράτη΄», ακριβώς για να «σπάσει» η «λογική της πλειοψηφίας».

Η «Συμμαχία Ηπειρωτών» και ο Δημήτρης Χαμπίμπης καταψήφισαν επίσης, λέγοντας ότι «είναι ένας προϋπολογισμός που δεν διαφέρει σε τίποτα σχεδόν από τους προηγούμενους και που αποτελεί εν πολλοίς μια copy-paste καταγραφή κωδικών και αριθμών στο ίδιο μοτίβο», χωρίς αναπτυξιακή πολιτική από την κεντρική κυβέρνηση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση και ο Κώστας Κωτσαντής χαρακτήρισαν τον προϋπολογισμό «βασικό εργαλείο στην πολιτική που έχουν χαράξει οι κυβερνήσεις». Κριτική άσκησε και ο Νίκος Ζήκος της ΑΡΠΗ.  

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3