ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προϋπολογισμός Δήμου Ιωαννιτών: Ισορροπημένος; Περίπλοκος; Ασταθής;

Εικόνα του άρθρου Προϋπολογισμός Δήμου Ιωαννιτών: Ισορροπημένος; Περίπλοκος; Ασταθής;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2017, 02:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι συζητήσεις του προϋπολογισμού του Δήμου Ιωαννιτών (και κάθε Δήμου) είναι σχεδόν παρεμφερείς εδώ και χρόνια. Η συμπολίτευση λέει ότι καλύτεροι δεν γίνονται, η αντιπολίτευση καταψηφίζει ανάλογα με την κλίμακα αντιπαράθεσης, εγκρίνοντας δηλαδή κομμάτια μόνο ή και τίποτα από όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός. Έτσι κύλησε και η συζήτηση της Δευτέρας στο δημοτικό συμβούλιο, για ένα θέμα που ενδεχομένως να… εμπεριέχει όλους τους χαρακτηρισμούς που του αποδίδονται, ακριβώς γιατί πρακτικά ένας ακριβής μέχρι τελείας προϋπολογισμός, δεν μπορεί να γίνει, ειδικά στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Μπορεί ωστόσο να περιγράψει με αρκετή ακρίβεια τη στρατηγική των συντακτών του και αυτό έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας.

Ένα από τα βασικά σημεία της εισήγησής του ήταν η βλέψη για «θερισμό των καρπών» των προηγούμενων χρόνων, μέσα στο 2018.  «Την τριετία 2015-2017 ποτέ δεν παρεκκλίναμε από τις αρχές μας, δεν συμβιβαστήκαμε, δεν μετριάσαμε τις φιλοδοξίες μας, δεν αναζητήσαμε άλλοθι ώστε να μην εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας. Βάλαμε ως κορυφαία προτεραιότητα την οικονομική αυτάρκεια και υγεία του Δήμου. Βασικός πυλώνας αυτού του στόχου ήταν η κατάρτιση ρεαλιστικών και υλοποιήσιμων προϋπολογισμών όπου οι δαπάνες (το σύνολο δηλαδή των έργων και δράσεων του Δήμου) θα είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν» είπε μεταξύ άλλων.

Φυσικά, ένας προϋπολογισμός είναι πολλά στοιχεία, όχι εύκολα κατανοητά στο σύνολο αυτών που αφορούν, των πολιτών δηλαδή. Μερικά από αυτά ανέφερε επιγραμματικά ο κ. Γιωτίτσας, όπως για παράδειγμα την είσπραξη 3,8 εκατ. ευρώ από παλιά χρωστούμενα. Αυτό ήταν και ένα σημείο που δέχθηκε κριτική από την αντιπολίτευση, γιατί πάντα τα παλιά χρωστούμενα είναι πολλά.

Αναφέρθηκε επίσης σε δαπάνες του Δήμου για φορολογία και δάνεια (3,2 εκατ. ευρώ μαζί με αυτό της ΔΕΥΑΙ), αλλά και πράξεις που θα χρηματοδοτηθούν όπως η συμβασιοποίηση του  σχεδίου Δροσιάς-Πεντέλης, η αύξηση επιχορήγησης στο Πνευματικό Κέντρο, οι δράσεις στήριξης νέων επιχειρηματιών κ.α.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βασικός εισηγητής ήταν ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος που είπε ότι πρόκειται για τον όγδοο στη σειρά προϋπολογισμό ασάφειας. Αναφέρθηκε σε αρκετούς κωδικούς για να στηρίξει το επιχείρημά του και πρόσθεσε ότι υπάρχει αναξιοπιστία στην υλοποίηση έργων και δεν συνάδει με προτεραιότητες για βελτίωση καθημερινότητας και μεγάλα έργα. Το κύριο βάρος πάντως το σήκωσε ο «παλιός» στα οικονομικά Βασίλης Κοσμάς. Η παράταξη καταψήφισε, εκτός από τις διατάξεις για ανελαστικές υποχρεώσεις και δράσεις κοινωνικής πρόνοιας.

Ο Λάζαρος Νάτσης (Πολίτες για την ανατροπή) αναφέρθηκε στις υπερλεπτομερείς, πολυσέλιδες εισηγήσεις και τη δυσλειτουργικότητά τους για κάποιον που πρέπει να τις μελετήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η παράταξη καταψήφισε τον προϋπολογισμό. Το ίδιο ζήτημα με τις πολυσέλιδες εισηγήσεις έθιξε και ο Άρης Μπαρτζώκας (Γιάννενα τώρα), ο οποίος πρότεινε τη θέσπιση θέσης αντιδημάρχου «λιμναίων θεμάτων». Καταψήφισε και αυτός, πλην μισθοδοσιών και δαπανών ΟΚΠΑΠΑ. Τέλος, ο Σωτήρης Μαλάμος (ΔΡΑΣΥ) καταψήφισε, λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα που δεν είναι των εργαζόμενων.  

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας κλείνοντας τη συζήτηση, συνόψισε στο «πρέπει να συνειδητοποιούμε ποιοι είναι οι μοχλοί ανάπτυξης σήμερα» και όχι απλώς να γίνεται απλή επίκληση στη λέξη. «Αξιοπρεπέστατα, παρουσιάζουμε ισορροπημένο προϋπολογισμό (…) Ισορροπημένα, δίκαια και σύμφωνα με τις ανάγκες των καιρών», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back