Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 2-03-2017, 19:21
ΕΛΛΑΔΑ

Την καθιέρωση του συστήματος της απλής αναλογικής στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης προτείνει η Επιτροπή προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα για το εκλογικό σύστημα η Επιτροπή, που συστάθηκε από το υπουργείο με σκοπό την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προτείνει την εκλογή των δημοτικών συμβούλων με απλή αναλογική με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, ενώ αν δεν επιτευχθεί πλειοψηφία 50%+1 ψήφο, η εκλογή δημάρχου γίνεται τη δεύτερη Κυριακή.

Επίσης η Επιτροπή ζητεί οι αυτοδιοικητικές εκλογές να αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές (με το ισχύον σύστημα ο α’ γύρος διεξάγεται μία Κυριακή προ των ευρωεκλογών) και να διεξάγονται κάθε τέσσερα -αντί για πέντε- χρόνια περί τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, όπως συνέβαινε πριν από τον «Καλλικράτη».

Προτείνεται, επίσης, η κατάργηση των σημερινών δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ως δομών ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και τη θέση τους να διαδεχτούν συμβούλια στα όρια των σημερινών δημοτικών ενοτήτων, δηλαδή των δήμων και κοινοτήτων που καταργήθηκαν με τον Καλλικράτη. Για τις περιφέρειες προτείνεται η διατήρηση της Περιφερειακής Ενότητας και η κατάργηση του θεσμού του άμεσα εκλεγόμενου χωρικού αντιπεριφερειάρχη.

Δικαίωμα ψήφου στους αλλοδαπούς, εκτός ΕΕ, δεν δίνεται καθώς δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα και υπάρχει σχετική αρνητική απόφαση του ΣτΕ, ενώ προκρίνεται να δοθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στους πολίτες της ΕΕ και στις περιφερειακές εκλογές.

Όλα τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται σε ένα πόνημα 442 σελίδων και αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης στο διάλογο που αναμένεται να ακολουθήσει με τα κόμματα και τους φορείς. Φιλοδοξία του υπουργείου Εσωτερικών οι αλλαγές να λάβουν τη μορφή νομοθετήματος έως τα μέσα της χρονιάς.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης διευκρίνισε ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό σε προτάσεις, αλλά «ως κυβέρνηση κρατάμε το δικαίωμα να νομοθετούμε και θα κριθούμε γι’ αυτό».

Παράλληλα κατηγόρησε την ΚΕΔΕ για την απόφασή της να αποσυρθεί από την Επιτροπή λέγοντας ότι «δεν βοηθάει την Τοπική Αυτοδιοίκηση εάν επηρεασμένη από άλλα κέντρα, εκτός της Αυτοδιοίκησης, προσπαθεί να δημιουργήσει σαματά», ενώ πρόσθεσε ότι από τα συνθήματα που χρησιμοποιούν προσπαθούν να εξυπηρετήσουν την επικοινωνιακή τακτική της ΝΔ.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα