Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Πυρά» πάνω από την Παμβώτιδα

Εικόνα του άρθρου «Πυρά» πάνω από την Παμβώτιδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/12/2018, 18:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για τη Λίμνη Παμβώτιδα ήρθε, με τις πρώτες αντιδράσεις εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου να μην είναι καθόλου… φιλικές.

Από τις 21 Δεκεμβρίου, το σχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Δεν είναι η πρώτη φορά που η πόλη διαβάζει και μελετά ένα σχέδιο Π.Δ. για την Παμβώτιδα. Δημόσια διαβούλευση είχε γίνει και το 2011, για να ακολουθήσουν μια σειρά από παρεμβάσεις και πιέσεις από διάφορους φορείς, οι οποίες κατέληξαν στο να υπάρχουν δύο σχέδια Π.Δ. στα συρτάρια του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως είχε κάνει γνωστό στο παρελθόν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Εν έτει 2018 προς 2019, δίνεται μια νέα ευκαιρία για αποκτήσει Π.Δ. η λίμνη Παμβώτιδα και για να σταματήσει το υπόγειο, χρόνιο ερώτημα «ποιοι δεν θέλουν το Προεδρικό Διάταγμα;».

Με το εορταστικό πνεύμα να επικρατεί, η σε βάθος μελέτη του Π.Δ. έχει πάει… για μετά τις γιορτές τόσο για φορείς όσο και για τις τοπικές αρχές. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας ανέφερε ότι σύντομα η δημοτική αρχή θα καταθέσει τις θέσεις της επί του σχεδίου. Eξέφρασε δε την ευχή αυτή τη φορά το σχέδιο να θεσμοθετηθεί και να μη μείνει στα λόγια. 

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης έχει διαμορφώσει ήδη μια άποψη, αρκετά επιθετική. Καταρχάς, ο κ. Καχριμάνης, όπως προκύπτει από τη δήλωσή του, θέλει να έχει ενεργό (ίσως και… αποκλειστικό) ρόλο η τοπική αυτοδιοίκηση στα της λίμνης. «Αν θέλανε λύση για τη λίμνη, μπορούσαν να δώσουν το δικαίωμα, μέσω του Π.Δ. να έχει σχέση η Περιφέρεια- που έχει δείξει δείγματα ενδιαφέροντος- και ο Δήμος Ιωαννιτών μέσω και της ΔΕΥΑΙ. Εάν τα παραπέμπουμε σε όργανα τα οποία είναι μακριά από το πρόβλημα, αυτό δεν θα λυθεί ποτέ» τόνισε σε σημερινές του δηλώσεις, για να εκτοξεύσει τις βολές του αθηνοκεντρικό κράτος στέλνοντας το μήνυμα ότι «όσα Προεδρικά κι αν κάνετε, θα είναι άχρηστα». Βέβαια, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, που, σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ. θα έχει τη διοίκηση και τη διαχείριση του περιφερειακού πάρκου, κάθε άλλο παρά μακριά από τα προβλήματα είναι. Η έδρα του είναι στα Γιάννενα, και στη διοίκησή του εκπροσωπείται και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο διά ταύτα, ο κ. Καχριμάνης έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της ακίνητης περιουσίας. «Για ένα κιρκινέζι έχουμε φτάσει να χτίζει ο άλλος στα δέκα στρέμματα, χωρίς να σεβόμαστε την περιουσία του άλλου. Το σύνταγμα σέβεται την περιουσία. Εγώ πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να χτίσει αλλά να έχει αυστηρούς κανόνες, να σέβεται το περιβάλλον» είπε. Στη συνέχεια μίλησε για τα άλλα προβλήματα της λίμνης, όπως είναι τα λύματα (μάλιστα, ανέφερε ότι μόλις το 20% του Νησιού έχει συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο). Σημειωτέον πάντως ότι το Π.Δ. για την Παμβώτιδα αφορά μόνο τις χρήσεις γης και τις δραστηριότητες γύρω από το οικοσύστημα της λίμνης, προκειμένου αυτό να μη δέχεται ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις.

Με μια πρώτη ανάγνωση, το σχέδιο Π.Δ. δεν φαίνεται να τροποποιεί ιδιαίτερα τους όρους δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές γύρω από τη λίμνη. Στην περιοχή μετά την Ακτή Μιαούλη και μέχρι την Ανατολή, προβλέπει, όπως και παλιότερα, τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου με ήπια δόμηση και ήπιες εγκαταστάσεις, μετά από ειδική μελέτη. Στις παραλίμνιες εκτάσεις του Κατσικά, πίσω από το ανάχωμα, γίνεται λόγος για περιβαλλοντικό πάρκο με σκοπό την αποκατάσταση και επανασύνδεση των υγροτοπικών ενδιαιτημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back