Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για την Εξισωτική Αποζημίωση

Εικόνα του άρθρου Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για την Εξισωτική Αποζημίωση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/04/2018, 21:46
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με προϋπολογισμό 230 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε την έκδοση της πρόσκλησης του προγράμματος Εξισωτικής Αποζημίωσης (Μέτρο 13: «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020), που περιλαμβάνει α) το υπομέτρο 13.1: Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές και β) το υπομέτρο 13.2: χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (μειονεκτικές) εκτός των ορεινών.

Η πρόσκληση αφορά σε όλες τις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως ορεινές με βάση την Οδηγία του Συμβουλίου 81/645/ΕΟΚ και στις περιοχές που υπόκεινται σε φυσικούς περιορισμούς που προκαλούνται από δυσχερείς κλιματολογικές ή εδαφολογικές συνθήκες ή συνδυασμό τους, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 32 Καν (ΕΕ) 1305/2013.


ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Δικαιούχοι των υπομέτρων αποτελούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία:

  • Είναι ενεργοί γεωργοί κατά την έννοια του άρθρου 9 Καν (ΕΕ) 1307/2013, όπως εξειδικεύεται με το άρθρο 3 της Υπουργικής Απόφασης 104/7056 «Εθνικές επιλογές, διοικητικά μέτρα και διαδικασίες εφαρμογής των άμεσων ενισχύσεων κατ’ εκτέλεση του Καν. (ΕΕ) 1307/2013 και του Καν. (ΕΕ) 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου» (ΦΕΚ 147Β/22.1.2015), όπως κάθε φορά ισχύει.
  • Ασκούν γεωργική δραστηριότητα: εντός των ορεινών περιοχών,  εντός των μειονεκτικών περιοχών και είναι ενήλικα άτομα (στην περίπτωση δικαιούχων φυσικών προσώπων)  και δεν έχουν αποχωρήσει από την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ, την 15η Μαΐου, από τον ίδιο τον γεωργό ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του είτε απευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω online συστήματος ή μέσω ενός πιστοποιημένου Φορέα υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης. 


ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ

Η στήριξη χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης, προκειμένου οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν για το διαφυγόν εισόδημα και τις πρόσθετες δαπάνες, που συνεπάγεται η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας στις ορεινές περιοχές και στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (μειονεκτικές). 

Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται στα 125 ευρώ ανά εκτάριο για το υπομέτρο 13.1 και στα 95 ευρώ ανά εκτάριο για το υπομέτρο 13.2, και εξαρτάται από την έκταση της εκμετάλλευσης, μειούμενο προοδευτικά μετά τα 20 ha και έως τα 30 ha  όπως αναλυτικά περιγράφεται στην Πρόσκληση.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις περιφερειακές ππηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.agrotikianaptixi.gr και του ΟΠΕΚΕΠΕ www.opekepe.gr.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back