Η παγκόσμια ημέρα πρόσφυγα γιορτάζεται από το 2001 και μετά, στις 20 Ιουνίου. Είναι η πρώτη φορά μέσα σε αυτή τη 15ετία "γιορτής" που η Ελλάδα μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτή η ημέρα, τι σημαίνει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, μεγάλοι και μικροί, να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για μια καλύτερη ζωή.
Πάνω από 50.000 άνθρωποι αυτοί τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών να ζουν σε άθλιες συνθήκες. Πάνω από 2.000 από αυτούς βρίσκονται στην Ήπειρο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 457 πρόσφυγες ζουν στο στρατόπεδο της Φιλιππιάδας, 210 στα Δολιανά, 143 στο Τσεπέλοβο, 175 στην Κόνιτσα και 1020 στον καταυλισμό του Κατσικά, για τον οποίο αναμένεται εντός της ημέρας ο ορισμός του πρώην δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου ως διοικητή.
Προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στον Κατσικά, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας ανακοίνωσε ότι ο δήμος Ιωαννιτών και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ βρίσκονται σε συζητήσεις για να υπογράψουν το επόμενο χρονικό διάστημα ένα μνημόνιο συνεργασίας. Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας πρόσφυγα.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ υλοποιεί στην Ελλάδα, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρόγραμμα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων είτε μέσω ενοικίασης διαμερισμάτων είτε με παραχώρηση κτιρίων που ανήκουν σε δήμους ή με κρατήσεις σε ξενοδοχεία. Αφορά πρόσφυγες που είναι προς μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες ή που έχουν αιτηθεί άσυλο παραμονής στην Ελλάδα. Είναι σαφές ότι ο δήμος Ιωαννιτών αναζητά πια να έχει έναν πιο καθοριστικό ρόλο στο προσφυγικό ζήτημα.
Απαντώντας σε ερώτηση του "Τύπου", ο κ. Κολόκας ανέφερε ότι "αυτή τη στιγμή μέσω των υπηρεσιών του Δήμου, διερευνούμε και καταγράφουμε πιθανούς χώρους προς ενοικίαση, ώστε με τα χρήματα που διαθέτει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να προχωρήσει κι εδώ το πρόγραμμα. Πιστεύω πως σε ένα δεκαήμερο περίπου θα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε πρωτόκολλο συνεργασίας". Το πρόγραμμα αυτό θα τρέξει παράλληλα, αν τελικά υλοποιηθεί στον βαθμό που προσδοκάται, με τη μεταφορά ενός αριθμού προσφύγων στην πρώην παιδόπολη "Αγία Ελένη" την ανακατασκευή της οποίας έχει αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ
Όπως και να' χει, η λέξη-κλειδί είναι το άσυλο. Τον τελευταίο καιρό, η πολιτεία σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία προκαταγραφής των αιτούντων ασύλου. Η προκαταγραφή των αιτούντων ασύλου είναι το πρώτο στάδιο της όλης χρονοβόρας διαδικασίας χορήγησης ασύλου.
Αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο υπεύθυνος του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ήπειρο Μαρκ Μπουόνο, τα κλιμάκια κάνουν τη διαδικασία προκαταγραφής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Ήπειρο, η επίσκεψή τους αναμένεται τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου για την παγκόσμια ημέρα πρόσφυγα και την εκδήλωση που διοργανώνουν η Ύπατη Αρμοστεία, ο δήμος Ιωαννιτών και η Περιφέρεια Ηπείριου. Η εκδήλωση αυτή θα γίνει την Πέμπτη 23 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στον πολιτιστικό πολυχώρο, στα παλιά σφαγεία. Η μεταφορά της γιορτής της παγκόσμιας ημέρας πρόσφυγα έγινε λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος. "Είναι μια ευκαιρία να μάθουν οι κάτοικοι περισσότερα για τους πρόσφυγες. Είναι πολύ σημαντικό οι δύο κοινότητες να βρεθούν και να κατανοήσουν τα κοινά τους σημεία" είπε ο κ. Μπουόνο. Έδωσε έμφαση δε στην πολυπλοκότητα του καταυλισμού του Κατσικά, καθώς εκεί υπάρχουν διαφορετικές εθνότητες (Σύροι, Ιρακινοί, Αφγανοί) αλλά και διαφορετικές κοινότητες (Κούρδοι, Γιαζίντι κ.λπ.).
Στην εκδήλωση αυτή, την οποία χρηματοδοτεί η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, θα συμμετάσχουν και πρόσφυγες από τον καταυλισμό του Κατσικά οι οποίοι θα καταθέσουν την προσωπική τους ιστορία.