ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρόσφυγες: Τα πρότζεκτ της καθημερινότητας

Εικόνα του άρθρου Πρόσφυγες: Τα πρότζεκτ της καθημερινότητας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/07/2017, 02:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ποτέ δεν περίμενα ότι στην Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρχει μια τέτοια πόλη που συνδυάζει τόσα πολλά στοιχεία της φύσης και με μια ιστορία συνύπαρξης διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων»: Είναι τα λόγια ενός 25χρονου πρόσφυγα από τη Συρία που βρέθηκε στα Γιάννενα για οκτώ μήνες και που πια, μαζί με τον αδελφό του, ζουν στην Τζιρόνα της Ισπανίας μέσω του προγράμματος επανεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τις εντυπώσεις του Σαΐντ τις μοιράζονται πολλοί πρόσφυγες οι οποίοι συνεχίζουν να ζουν στα Γιάννενα, μέχρι να αποφασιστεί το μέλλον τους σε κάποιο γραφείο ασύλου. Και όσο ζουν εδώ, προσπαθούν να γεμίσουν τον χρόνο με δραστηριότητες και δράσεις, αλλά και να γνωρίσουν τον τόπο, να μάθουν την ιστορία του, να καταλάβουν τον πολιτισμό του, με τη συνδρομή μη κυβερνητικών οργανώσεων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Πώς περνούν τον χρόνο τους οι πρόσφυγες; Μαθαίνουν ελληνικά (με τη μέριμνα ομάδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), συμμετέχουν σε εκδρομές με περιβαλλοντικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, επισκέπτονται μουσεία, κάνουν διάφορες εικαστικές δράσεις, δημιουργούν.

Από τους βασικούς τόπους απασχόλησης, είναι το κέντρο κοινότητας «Μικρή Πόλη» στην οδό Μελετίου Γεωγράφου, το οποίο δημιούργησαν πριν από λίγο καιρό η Oxfam και η Terre des Hommes. Εκεί, οι δύο οργανώσεις, σε συνεργασία με την «Άρσις», υλοποιούν εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πρότζεκτ Habibi.works, που λειτουργεί σε ένα παλιό εργοστάσιο του Κατσικά απέναντι από τον σημερινό, άδειο (προς το παρόν) καταυλισμό. Το πρότζεκτ αυτό στήθηκε από τη μη κυβερνητική οργάνωση Soup&Socks πέρσι το καλοκαίρι. Το Habibi.works αποτελεί ένα σημείο συνάντησης προσφύγων και ντόπιων όπου όλοι μαζί συνεργάζονται, μοιράζονται τις γνώσεις τους και κάνουν διάφορες κατασκευές. Από τις πιο δημοφιλείς δράσεις, είναι η κοινοτική κουζίνα.

Με στόχο τη δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας και διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των προσφύγων και της τοπικής κοινότητας, η Ιntersos «τρέχει», από την πλευρά της, πρότζεκτ σε συνεργασία με τοπικούς εταίρους. Τα πρότζεκτ αυτά έχουν μια πιο συγκεκριμένη δομή. Είναι μαθήματα δημιουργικής γραφής και σύνταξης μικρών κειμένων και μαθήματα ιστορίας και παράδοσης του τόπου. Δεν λείπουν δε και τα μαθήματα ύφανσης μάλλινων δημιουργιών που αφορούν κυρίως γυναίκες. 

Εκτός από τα πρότζεκτ αυτά, δεν παύουν κατά διαστήματα διάφορες οργανώσεις της πόλης να προσφέρουν μια διέξοδο συμμετοχής των προσφύγων σε διάφορες δράσεις. 


* Φωτογραφία από εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης παιδιού στη "Μικρή Πόλη"

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back