ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Προσεχώς, έργα για το δίκτυο φυσικού αερίου

Εικόνα του άρθρου Προσεχώς, έργα για το δίκτυο φυσικού αερίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/02/2022, 11:47
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων βρέθηκε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας, συνοδεία της βουλευτή της ΝΔ Μαρίας Κεφάλα και του δημάρχου Ζίτσας, Μιχάλη Πλιάκου.

Στη συνάντηση στη ΒΙΠΕ, ο κ. Τσάκας ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες τοποθέτησης δικτύου φυσικού αερίου, πρώτα στη ΒΙΠΕ και έπειτα, στην πόλη των Ιωαννίνων.

Η ΔΕΔΑ περιμένει την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να ξεκινήσει εργασίες στη ΒΙΠΕ, εκτιμώντας ότι τελικά, από τον επόμενο χειμώνα «οι πολίτες θα αρχίσουν να απολαμβάνουν τη χρήση του φυσικού αερίου».

Για να κατασκευαστεί το δίκτυο, θα πρέπει να αυξηθεί και το ενδιαφέρον σύνδεσης –καθώς εξαρτάται από όριο συνδέσεων-, κάτι που ναι μεν είναι προσδοκώμενο εδώ και χρόνια στην περιοχή των Ιωαννίνων, αλλά η συγκυρία δεν «βοηθάει», καθώς το φυσικό αέριο έχει ακριβύνει και αυτό, συμπαρασυρόμενο από την ενεργειακή κρίση και τα λειψά μέτρα στήριξης.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΔΑ είχε πάρει έγκριση το 2018 για την εφαρμογή του πενταετούς προγράμματος ανάπτυξης 2018-2022, σε 43 νησιά και πόλεις, ανάμεσά τους και τα Ιωάννινα. Η προβλεπόμενη έναρξη της τροφοδοσίας στην Ήπειρο, ήταν το 2020, προ δεδομένων covid, βέβαια…

Το αρχικό σχέδιο της ΔΕΔΑ προβλέπει τη δημιουργία δικτύων στις τέσσερις μεγάλες πόλεις 69 συνολικά χλμ. – τα 30 από αυτά στα Ιωάννινα. Στα δίκτυα αυτά, προβλέπεται να συνδεθούν μόλις 690 οικιακοί και 165 εμπορικοί νέοι τελικοί πελάτες. Για τα Ιωάννινα συγκεκριμένα, προβλέπονται από το 2020 και μετά, 300 οικιακοί πελάτες και 60 εμπορικοί πελάτες. Το «μεταφερόμενο» δε φυσικό αέριο θα είναι CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο), και το σχέδιο προβλέπει συνολικά 9 σταθμούς -3 στα Γιάννενα και από 2 στις άλλες πόλεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back