Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Προς το παρόν ηρεμία στα Διαβατά

Εικόνα του άρθρου Προς το παρόν ηρεμία στα Διαβατά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/04/2019, 17:47
ΕΛΛΑΔΑ

Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, έξω από την οποία έχουν κατασκηνώσει από χθες περίπου 500 πρόσφυγες, ανταποκρινόμενοι σε ένα διαδικτυακό, ψευδές κάλεσμα ότι θα μπορέσουν να μεταβούν στα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό συντονιστή Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκο Ράγκο, γίνεται προσπάθεια να ενημερωθεί ο κόσμος και να επιστρέψει στις δομές όπου φιλοξενείται.

«Ήδη, βρίσκονται σε ετοιμότητα λεωφορεία που έχουμε ναυλώσει για να επιστρέψουν πίσω στα ξενοδοχεία, τα διαμερίσματα και τις δομές όπου φιλοξενούνται», είπε ο κ. Ράγκος, ξεκαθαρίζοντας ότι υποκινήθηκαν από μηνύματα σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. «Ανάμεσα τους υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας από άνδρες, που δεν ξέρω τι σκοπό έχει δημιουργώντας μια τέτοιου είδους ένταση», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι μέσα στη δομή φιλοξενίας λειτουργεί «info box», που ενημερώνει και καταγράφει τα άτομα που θέλουν να επιστρέψουν, ενώ το ίδιο γίνεται και από μεγάφωνα σε τέσσερις γλώσσες.

«Ενημερώνουμε διαρκώς ότι αυτό που συμβαίνει δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, προκειμένου να τους πείσουμε με διάλογο να φύγουν από το σημείο», κατέληξε ο κ. Ράγκος.


Πρωινή ένταση

Iσχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται έξω από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, όπου και το πρωί επικράτησε ένταση. Ομάδα περίπου 40 γυναικών, πολλές εκ των οποίων είχαν μαζί τους μικρά παιδιά, προσπάθησε να περάσει τον αστυνομικό κλοιό, αλλά απωθήθηκε από τους αστυνομικούς.


Κατάληψη στο Σταθμό Λαρίσης

Κλειστός, λόγω της κατάληψης των σιδηροδρομικών γραμμών από πρόσφυγες και μετανάστες, παραμένει ο σταθμός Λαρίσης, ενώ όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν εκτελούνται δρομολόγια στον άξονα καθώς και στον Προαστιακό Αθηνών.

Περίπου 100 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά, έχουν καταλάβει τις γραμμές από το πρωί, ενώ κάποιοι άρχισαν να στήνουν σκηνές. Οι πρόσφυγες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο σημείο, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους να μεταφερθούν στα σύνορα.

Επίσης έχει ανασταλεί η έκδοση εισιτηρίων για τους προορισμούς που επηρεάζονται.


Η Όλγα Γεροβασίλη

«Δεν πρέπει να ρισκάρουν τα προνόμια που έχουν και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως ασπίδες, επειδή κάποιοι διακινητές τους πούλησαν ψεύτικες ελπίδες. Σταδιακά θα πειστούν να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνται. Δεν πρόκειται να τους επιτραπεί να φύγουν από τα Διαβατά. Δεν ανοίγουν τα σύνορα για άλλη χώρα. Δεν θα τους επιτραπεί να μεταφερθούν στη Βόρεια Ελλάδα από τον σταθμό Λαρίσης».

Τα παραπάνω τόνισε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7», σχετικά με τους πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να φύγουν από την Ελλάδα μέσω Ειδομένης, αλλά και για αυτούς που κάνουν κατάληψη στον σταθμό Λαρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back