ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προς έναν πιο ψηφιακό Δήμο

Εικόνα του άρθρου Προς έναν πιο ψηφιακό Δήμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/06/2020, 16:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος Ιωαννιτών φιλοδοξεί να «καταργήσει το χαρτί» και να γίνει ο πρώτος περιφερειακός Δήμος που θα χρησιμοποιεί μόνο ηλεκτρονικά έγγραφα.

Γι αυτό το λόγο, η αντιδημαρχίας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έκανε μια ακόμα εκπαιδευτική συνάντηση με τους διευθυντές και προϊστάμενους-ες των υπηρεσιών, προκειμένου να εξοικειωθούν με το σχέδιο.

Ο Δήμος φιλοδοξεί, από τις αρχές Ιουλίου να έχει ψηφιοποιηθεί πλήρως η διακίνηση εγγράφων.

Το πρόγραμμα «Ίριδα» έχει αναπτύξει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και έχει παραχωρηθεί δωρεάν στο ελληνικό δημόσιο.

Κατά την καραντίνα, μπήκε σε εφαρμογή και η περιορισμένη του χρήση μέσω διαδικτύου, καθώς κατά βάση είναι ένα εσωτερικό δίκτυο διεκπεραίωσης, για τις υπηρεσίες.

Το σύστημα προβλέπει διαδικασία υπογραφής διοικητικών εγγράφων από το χρήση. Είναι «προσωποποιημένο», μιας και κάθε χρήστης έχει δικό του λογαριασμό, ο οποίος κρατάει ιστορικό πράξεων και την πορεία του εγγράφου. Κοινώς, ο σκοπός είναι η εξοικονόμηση χρημάτων από την «τρισδιάστατη» εκδοχή των εγγράφων και χρόνου, από τη διακίνησή τους ανάμεσα στις υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον Δήμο Ιωαννιτών, το πρόγραμμα «θα επιταχύνει την εξυπηρέτηση των πολιτών και θα μειώσει το λειτουργικό κόστος διακίνησης των εγγράφων». Φυσικά, το θέμα της εγγενούς γραφειοκρατίας και των ενδεχόμενων καθυστερήσεων, εξαρτάται πάντα από τις υπηρεσίες και τις αποφάσεις για τις υποθέσεις καθαυτές. Τώρα όμως, δεν υπάρχει η δικαιολογία «δεν βρίσκουμε το έγγραφο».

Την επιμόρφωση των στελεχών κάνει ο Κώστας Ιωάννου, προϊστάμενος του τμήματος Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ευχαρίστησε τα στελέχη του Δήμου, στην εκπαιδευτική συνάντηση που έγινε στα παλιά σφαγεία και είπε μεταξύ άλλων ότι «με την ανάπτυξη και την λειτουργία του προγράμματος μειώνουμε την γραφειοκρατία και κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα του πολίτη».

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Λυκογιώργος υπογράμμισε ότι «ο Δήμος Ιωαννιτών θα αποτελέσει καταλύτη ώστε η ηλεκτρονική διαχείριση εγγράφων να υιοθετηθεί και από άλλους ΟΤΑ και φορείς».

Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «το υπουργείο Εσωτερικών διαπιστώνοντας το υψηλό επίπεδο της ομάδας υποστήριξης της ΙΡΙΔΑΣ που λειτουργεί ήδη στο Δήμο αποφάσισε να αναπτύξει μόνιμη συνεργασία με μέλη της ομάδας ώστε να αποτελούν τους εκπαιδευτές για άλλους Δήμους και Περιφέρειες», όπως είπε.

Έναν οδηγό χρήσης του συστήματος, μπορείτε να βρείτε εδώ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back