Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στο δρόμο για την «έξυπνη πόλη»

Εικόνα του άρθρου Στο δρόμο για την «έξυπνη πόλη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2020, 22:30
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η «έξυπνη πόλη» είναι μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής. Σε αρκετά της σημεία έχει να παρουσιάσει εξέλιξη και αυτή, αλλά κυρίως τον προγραμματισμό, παρουσίασαν ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Λυκογιώργος.

Ο κ. Ελισάφ τόνισε ότι «ξεκινήσαμε με στέρεα βήματα, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κι άλματα. Χτίζοντας σε ότι παραλάβαμε και ανοίγοντας νέους ορίζοντες».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σύστημα «Ίριδα», το οποίο δημιουργεί ουσιαστικά ένα «ίντρανετ» στις υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να είναι δυνατή παρακολούθηση της πορείας ενός εγγράφου, σε ενιαίο, ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και όχι αποσπασματικά.

«Η Ίριδα έρχεται να ανατρέψει ένα ολόκληρο κατεστημένο και να μετατρέψει το Δήμο σε μία πραγματική σύγχρονη δομή που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες ευρωπαϊκές» είπε ο κ. Ελισάφ, μιλώντας για το σύστημα που λειτουργεί εδώ και μικρό χρονικό διάστημα.

Οι «προσλαμβάνουσες» του κοινού από τις μέχρι στιγμής εξελίξεις, δεν είναι πολλές, καθότι κυρίως οι παρεμβάσεις έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών. Ωστόσο, ο Δήμος μπορεί πλέον να αναμεταδίδει δημοτικά συμβούλια, με πολύ καλή ποιότητα, μέσω του καναλιού του στο youtube, ενώ έχει αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός των ασύρματων δικτύων, ώστε να είναι λειτουργικά. Φυσικά, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς…

Ειδικά για τα σημεία πρόσβασης, ο κ. Λυκογιώργος είπε ότι «η εν λόγω δράση θα είναι αδιάκοπη και συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας». Σκοπός είναι η καλύτερη αξιοποίηση του MAN (του μητροπολιτικού δικτύου) με διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ, βαρύτητα σε περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κ.α. όπως είχε συμβεί και πριν από μια δεκαετία περίπου, όταν έγινε «καλλικρατικός» ο Δήμος, περιλαμβάνοντας περιοχές με αγροτικό γιατρό.

Ο κ. Λυκογιώργος ενημέρωσε ότι εκτός από τα υπόλοιπα, ο Δήμος θα λειτουργήσει σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης δημοσίων συμβάσεων «και έτσι οι υπηρεσίες του θα έχουν την δυνατότητα διαχείρισης και ηλεκτρονικής παρακολούθησης όλων των συμβάσεων είτε αφορούν σε προμήθειες, είτε σε έργα, είτε σε υπηρεσίες» όπως είπε.

Επίσης, ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «100 Intelligent Cities Challenge».

Επιγραμματικά, το σχέδιο για το προσεχές μέλλον περιλαμβάνει:

  • Πρόγραμμα Διαχείρισης των πόρων του μητροπολιτικού δικτύου και επέκταση σε περιοχές που δεν υπάρχει κάλυψη. Υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης, 2023
  • Γραφείο Γεωχωρικών Δεδομένων Δήμου Ιωαννιτών: οριζόντια δομή η οποία θα λειτουργεί σε συνεργασία με όλες τις διευθύνσεις του Δήμου, με σκοπό να συγκεντρώνονται, να οργανώνονται και να ενημερώνονται δυναμικά όλα τα δεδομένα που έχουν χωρική διάσταση. Υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης : 2023
  • Διαχείριση και Ψηφιοποίηση Δεδομένων Πολεοδομικού Ενδιαφέροντος-ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου οικοδομικών αδειών το οποίο τηρείται σήμερα στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας καθώς και η προμήθεια και λειτουργία πλατφόρμας διαχείρισης δεδομένων. Ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης : 2022
  • Εφαρμογή Τεχνολογιών Ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης για την λίμνη Παμβώτιδα-τηλεματική παρακολούθηση και επέμβαση με χρήση ρομποτικών συστημάτων τα οποία θα αξιοποιούν αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης ενάντια στην ρύπανση και υποβάθμιση της λίμνης Παμβώτιδας. Υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης : 2023
  • Ανακατασκευή ιστοσελίδας Δήμου Ιωαννιτών. Σημειωτέον ότι η σελίδα έχει αλλάξει σχετικά πρόσφατα.
  • Πλατφόρμα Αμφίδρομης Επικοινωνίας Πολιτών. Μεταξύ άλλων, προβλέπει την αναβάθμιση του συστήματος «Νοιάζομαι για τον Δήμο μου» για την αναφορά προβλημάτων από τους πολίτες.
  • Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης – middleware (με υπηρεσίες και εκτός λειτουργικού συστήματος). Ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης : 2022.
  • Διαχείριση κάδων και περιβαλλοντικών δεδομένων Ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης : 2022.
  • Τουριστική προβολή με χρήση έξυπνων αισθητήρων τύπου beacon Ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης : 2022.
  • Πλατφόρμα Ψηφιακών Υπηρεσιών.
  • Δημιουργία Υποδομής Δομημένης Καλωδίωσης σε κτίρια του Δήμου,  όπου απαιτείται. Υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης : 2021
  • Δημιουργία Ψηφιακού Συμβουλίου.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
νικος
Τα Γιάννενα επί δημαρχίας Ελισαφ είναι μια πόλη βρώμική και σκοτεινή. Μπορεί να γίνει έξυπνη?Μήπως θα φυτρώσουν και μαλλιά στον αντιδήμαρχο?
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back