ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Πρόοδος είναι η μείωση του χρόνου εργασίας»

Εικόνα του άρθρου «Πρόοδος είναι η μείωση του χρόνου εργασίας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/05/2021, 12:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ΚΚΕ διοργάνωσε και στα Γιάννενα χτες συγκέντρωση, στο πλαίσιο της πανελλαδικής του δράσης ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη, ο οποίος καταργεί στην πράξη το οκτάωρο και επιφέρει μια σειρά αλλαγές στο χώρο της εργασίας.

Το κόμμα παρεμβαίνει με αυτό τον τρόπο, παράλληλα με τις συνδικαλιστικές δράσεις. «Κορωνίδα» της καμπάνιας ήταν η συγκέντρωση στην Αθήνα, με ομιλητή το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στα Γιάννενα, στην κεντρική πλατεία, ομιλητής ήταν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του κόμματος.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στη μεγάλη δύναμη που έχει η εργατική τάξη, ο λαός, όταν αποφασίζει να πάρει την τύχη του στα χέρια του. Η ΕΕ, το κεφάλαιο, η κυβέρνηση μας δείχνουν τα δόντια τους, αλλά εμείς ούτε φοβόμαστε, ούτε μπορούν να μας εξαπατήσουν. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη της ενημέρωσης και της οργάνωσης του απεργιακού αγώνα. Προετοιμαζόμαστε για τη νέα σημαντική αναμέτρηση με τον πραγματικό ταξικό αντίπαλο».

Πρόσθεσε δε ότι στοιχεία πραγματικής προόδου δεν είναι οι πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας και οι μικρότεροι μισθοί, αλλά «η μείωση του εργάσιμου χρόνου, η εξάλειψη της ανεργίας, η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Πραγματική πρόοδος είναι η κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς».

Είπε επίσης ότι «στη Σοβιετική Ρωσία αποφασίστηκε η καθιέρωση του 8ωρου λίγες μέρες μετά τη νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης. Μόλις δέκα χρόνια μετά, το 1927, διακηρύχθηκε στη Σοβιετική Ένωση το πέρασμα στο 7ωρο, χωρίς καμιά άλλη μεταβολή» και τόνισε ότι «σήμερα οι αντικειμενικές δυνατότητες που γεννά η εποχή της ‘ψηφιακής οικονομίας’ και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης είναι πολύ μεγαλύτερες. Στο σοσιαλισμό θα αξιοποιηθούν για να μειωθεί άμεσα ο εργάσιμος χρόνος και να ενισχυθεί το δημιουργικό περιεχόμενο κάθε εργασίας. Να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος και να αναβαθμιστεί το μορφωτικό επίπεδο για να μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν ουσιαστικά στη λήψη και στον έλεγχο των αποφάσεων που αφορούν τη ζωή και το μέλλον τους».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back