Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H «μάχη του οκταώρου» στις 6 Μαΐου

Εικόνα του άρθρου H «μάχη του οκταώρου» στις 6 Μαΐου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2021, 16:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το εργασιακό νομοσχέδιο ή «νόμος Χατζηδάκη» που καταργεί στην πράξη το οκτάωρο και ουσιαστικά, απελευθερώνει τη διαπραγμάτευση με ισχυρό πόλο την εργοδοσία (και όχι ισότιμα όπως διατείνεται η κυβέρνηση), κρίνεται σε ένα βαθμό στην απεργία της 6ης Μαΐου. Αυτή την ημερομηνία έχει επιλέξει η συντριπτική πλειοψηφία των συνδικαλιστικών φορέων για τη φετινή πρωτομαγιάτικη απεργία. Η σύγκριση θα είναι αναπόφευκτη με την επιλογή της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ που κατηγορείται για ουσιαστική σύμπλευση με τις κυβερνητικές επιλογές.


Ο πρόεδρος του Ν.Τ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του για την αυριανή, στις 10 το πρωί συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων ότι «υπό αυτές τις συνθήκες επιβάλλεται η υπέρβαση της παραταξιακής διαμάχης μπροστά στη μεγάλη πρόκληση για την υπεράσπιση κατακτήσεων ενός αιώνα» και πως «είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η μετωπική συμπόρευση όλων των δυνάμεων που έχουν επιλέξει την προάσπιση του κόσμου της εργασίας ώστε η άμυνα απέναντι στους νεοφιλελεύθερους σχεδιασμούς να γίνει αποτελεσματική».

Μαζί του, κάλεσμα, έκαναν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών, δικαστικών υπαλλήλων και εργαζόμενων στο νοσοκομείο Χατζηκώστα.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων στην ανακοίνωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Φέτος η 1η Μάη θα είναι η μέρα που με την αποφασιστικότητά μας, με τη συμμετοχή μας στην απεργία θα δώσουμε απάντηση στους σχεδιασμούς και στην προκλητικότητα της κυβέρνησης, των εργοδοτών και υπόλοιπων αστικών κομμάτων». Συμπληρώνει δε ότι «λένε ότι θα είναι ‘εθελοντική’ η συμφωνία και οι απλήρωτες υπερωρίες θα δίνονται σε βάθος 6μήνου σε ρεπό ή μειωμένα ωράρια. Είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Εμείς ξέρουμε τι σημαίνει εργοδοτική τρομοκρατία, τι σημαίνουν απειλές για απόλυση και το διευθυντικό δικαίωμα» και συμπληρώνει πως «θέλουν να καταργήσουν το 8ωρο και να μας φορτώσουν 2 ώρες απλήρωτες υπερωρίες την ημέρα, να επιβάλλουν ανεξάντλητα ωράρια – απλήρωτη δουλειά, να καταργήσουν τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο και να τον προσαρμόσουν στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Δουλειά λάστιχο όποτε, όπως και για όσο θέλουν οι εργοδότες».

Στη «μάχη για το οκτάωρο» έχει επενδύσει πολιτικά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κλιμάκιά του έκαναν εξόρμηση σήμερα (5/5) το πρωί στο κέντρο των Ιωαννίνων. Η νομαρχιακή Ιωαννίνων στην ανακοίνωσή της, αναφέρει μεταξύ άλλων:

« Σε μια εποχή που η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να προσφέρει καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας, η κυβέρνηση διαλύει εργασιακά δικαιώματα με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτές οι απάνθρωπες μεταρρυθμίσεις όμως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από μία σύγχρονη χώρα. Την Ελλάδα της επόμενης ημέρας θα τη χτίσουμε με θεμέλια την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα. Αυτές οι αξίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τα σχέδια της κυβέρνησης».

Άλλες ανακοινώσεις που καλούν για την απεργία της 6ης Μαΐου και τη συγκέντρωση στις 10 το πρωί:

Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο-Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα

Οι δύο παρατάξεις κάνουν προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 9.30.

Είναι πια πασιφανές ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ. Με όπλα την νομοθέτηση αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων, την άγρια κρατική καταστολή, τη στήριξη από τα εξαγορασμένα ΜΜΕ, αλλά και την κοινοβουλευτική συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-Βελόπουλου, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε μια σειρά αντιδραστικών τομών σε οικονομία, παιδεία, και εργασία, καθώς και στην προσπάθεια κατάργησης ακόμα και στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση το νέο αντεργατικό, αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που προβλέπει δεκάωρη δουλειά, πλήρη ευελιξία για τις επιχειρήσεις, συρρίκνωση του δικαιώματος στην απεργία με απαγόρευση της περιφρούρησης, ποινικοποίηση των αγώνων και ριζική περιστολή του δικαιώματος στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.

Αγωνιστική Συσπείρωση ΠΓΝΙ-Χατζηκώστα

Στον τομέα της υγείας γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει να δουλεύουμε αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, για 6ημέρα την εβδομάδα με ένα ρεπό και να έχουμε δεκάδες χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας. Ιδιαίτερα σήμερα που η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα να εργαζόμαστε λιγότερο, σε καλύτερες συνθήκες, είναι προκλητικές οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι η 10ωρη εργασία είναι «πρόοδος». Προωθούν τις ατομικές συμβάσεις και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ίδια στιγμή που έχει γίνει ξεκάθαρη η ανάγκη για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην Υγεία. Ταυτόχρονα, μετατρέπουν την Κοινωνική Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση, όπου το ύψος των συντάξιμων αποδοχών θα εξαρτάται από τη χρηματιστηριακή απόδοση των «επενδυόμενων» ασφαλιστικών εισφορών και αναθέτουν σε ιδιωτικές εταιρείες (που θα πληρώνουμε εμείς) την απονομή των συντάξεων. Βάζουν νέα εμπόδια στη οργάνωση και δράση των εργαζομένων, συμπληρώνοντας το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, με την καθιέρωση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, φακελώματος των σωματείων και αύξηση του προσωπικού ασφαλείας στις απεργίες.

Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Η πλήρης απελευθέρωση της υπερωριακής απασχόλησης, η κατάργηση του υπερωριακού κόστους, η αύξηση των υπερωριών στη βιομηχανία/ βιοτεχνία, είναι μέτρα παραπέρα αύξησης της ανεργίας. Η κυβέρνηση ετοιμάζει τη γενιά που θα ζει χειρότερα από τους γονείς της και θα δουλεύει περισσότερο από τους παππούδες της.

Όλο αυτό το πισωγύρισμα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τη στήριξη των κυβερνητικών και εργοδοτικών παρατάξεων στα συνδικάτα και πρωτίστως στη ΓΣΕΕ που αποφάσισε να ευθυγραμμιστεί με την κυβέρνηση και να παρατείνει για μια μέρα τις πασχαλινές διακοπές (στο σπίτι), για να μην υπάρξουν αντιδράσεις στο νόμο Χατζηδάκη μέσα από έναν απεργιακό και αγωνιστικό εορτασμό της πρωτομαγιάς.

ΚΚΕ (μλ)

Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. «Καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να δώσουν μαζικά και αποφασιστικά τη μάχη της απεργίας στις 6 Μάη. Να ξεπεράσουν το φόβο και τις δυσκολίες που γεννά ο δύσκολος ταξικός συσχετισμός, το κλίμα καταστολής και η άθλια στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, και να διαδηλώσουν μαζικά για το δίκιο τους, για τη ζωή και το μέλλον τους.

Όσο δυνατοί και ακλόνητοι κι αν φαντάζουν το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του υπάλληλοι, τόσο τρέμουν το μαζικό λαϊκό και εργατικό ξέσπασμα και, όταν αυτό εκδηλώνεται, αναγκάζονται σε υποχωρήσεις. Το απέδειξαν οι δεκάδες χιλιάδες λαού που διαδήλωσαν ενάντια στην κρατική καταστολή, το αποδεικνύουν οι χιλιάδες φοιτητές που συνεχίζουν να διαδηλώνουν για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη».

ΜΛ ΚΚΕ

Το Μ-Λ ΚΚΕ και η Νεολαία Πορεία καλούν «όλο το γιαννιώτικο λαό να συμμετέχει στην συγκέντρωση της 6ης του Μάη τιμώντας και υπερασπίζοντας τα αιτήματα που κερδήθηκαν με αιματηρούς αγώνες πριν 135 χρόνια και τώρα επιχειρείται να καταπατηθούν. Να αγωνιστούμε ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα και σ' αυτή την πολιτική που σπέρνει, φτώχεια ανεργία, καταστολή, θάνατο, πολέμους», με προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο.

Εργατικός Αγώνας

«Η βαρβαρότητα του καπιταλισμού μάς οδηγεί 135 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά  του 1886 στο Σικάγο, να έχουμε ξανά στην προμετωπίδα μας το 8ωρο. 135  χρόνια από το Σικάγο, 101 χρόνια από τη θέσπιση του 8ωρου στην Ελλάδα  πρέπει να το πούμε ξανά ότι η αναπλήρωση της  εργατικής δύναμης γίνεται εντός του 24ώρου – όχι σε βάθος εβδομάδων ή  μηνών. Για τα τρία οχτάρια (8 ώρες δουλειά-8 ώρες ελεύθερος χρόνος-8  ώρες ύπνος) χύθηκε αίμα! Αίμα χύθηκε και για το πανεπιστημιακό άσυλο,  για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα, για να υπάρχουν  αξιοπρεπή μεροκάματα, για να μπορούν να μορφώνονται και να σπουδάζουν  τα παιδιά του λαού. Χύθηκε αίμα για τις κατακτήσεις ενός και πλέον  αιώνα! Καλούμαστε να πιάσουμε το νήμα, να υπερασπιστούμε τις ζωές, τις  κατακτήσεις, το μέλλον μας.

Τη φετινή Πρωτομαγιά αναμετριόμαστε με την κυβέρνηση, με την Ε.Ε, με το  κεφάλαιο. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε άλλη εκδοχή κινείται στις ίδιες  ράγες, δοκιμάστηκε και έσπειρε την διάψευση των ελπίδων του λαού.  Αναμετριόμαστε, όμως, και με την Ιστορία. Από το Σικάγο  του 1886, στον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη και στην Καισαριανή του  1944, μέχρι τις μέρες μας το μήνυμα της Πρωτομαγιάς είναι ταξικό. Είναι ο  αγώνας της εργατικής τάξης να κερδίσει ό,τι μπορεί μέσα στο σύστημα της  εκμετάλλευσης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και  τα μονοπώλια. Να ενώνεται, να οργανώνεται, να παλεύει και να νικά.  Είναι ο αγώνας που τραβάει πολύ μακριά, μέχρι την κατάργηση της  εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back