ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Προφάσεις εν αμαρτίαις για το τσίπουρο»

Εικόνα του άρθρου «Προφάσεις εν αμαρτίαις για το τσίπουρο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2020, 13:45
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συζητήθηκε η ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το τσίπουρο, την οποία είχε καταθέσει ο βουλευτής του, Νίκος Καραθανασόπουλος, ζητώντας να αποσυρθεί το πρόστιμο 1.000 ευρώ σε καταστήματα μαζικής εστίασης που χρησιμοποιούν τις ονομασίες «τσίπουρο» ή «τσικουδιά» για τη διάθεση του χύμα προϊόντος των διήμερων αποσταγματοποιών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «η εγκύκλιος είναι προς όφελος των ποτοβιομήχανων και πλήττει τους μικρούς παραγωγούς, όσους δηλαδή προσπαθούν με ένα μικρό εισόδημα να επιβιώσουν».

Κατηγόρησε τόσο την προηγούμενη, όσο και τη νυν κυβέρνηση και είπε ότι η σύνδεση με την εμφιάλωση και όχι με την παραγωγή «είναι ένας παραλογισμός πέρα και έξω από αυτά που προβλέπει η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία».

Αναφέρει ότι ο υφυπουργός Ν. Παπαθανάσης «επιστράτευσε αστεία επιχειρήματα, όπως για παράδειγμα ότι το προϊόν που παράγουν οι αμβυκούχοι είναι διαφορετικό λόγω των μικρών καζανιών, της μικρής ποσότητας προϊόντος. Τέλος, εμφανίζοντας το μαύρο άσπρο, δήλωσε πως η κυβέρνηση με τα μέτρα της στηρίζει τους μικρούς αποσταγματοποιούς, βάζοντάς τους να πληρώσουν μικρότερους φόρους».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «σήμερα υπάρχουν τεράστιες αδιάθετες ποσότητες οίνου και αναφορικά με διάφορες σκέψεις που γίνονται από το υπουργείο για μαζική καταστροφή της παραγωγής και για αποζημίωση στο 60%, σημείωσε πως αυτές δεν πρόκειται να ανακουφίσουν τους αμπελοκαλλιεργητές και τους μικρούς οινοποιούς. Κερδισμένοι, είπε, θα βγουν και πάλι οι βιομήχανοι, που επικαλούμενοι τα πλεονάσματα προετοιμάζουν από τώρα το έδαφος προκειμένου να αρπάξουν τον νέο τρύγο σε εξευτελιστικές τιμές, με αποτέλεσμα τα λαϊκά στρώματα να μην έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε φθηνότερα αγροτικά εμπορεύματα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back