ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Προέλευση γάλακτος»: το υπόμνημα του περιφερειάρχη και οι έλεγχοι

Εικόνα του άρθρου «Προέλευση γάλακτος»: το υπόμνημα του περιφερειάρχη και οι έλεγχοι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2024, 10:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από πέντε και πλέον χρόνια το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιχειρεί να θέσει σε πλήρη εφαρμογή τις διατάξεις του νόμου που είχε ψηφιστεί το 2018 για τις επισημάνσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τόνισε σήμερα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, καταλογίζοντας κωλυσιεργία στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Την έναρξη των ελέγχων για τις επισημάνσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επικρότησε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Όπως είπε, υπήρξε κωλυσιεργία επί πέντε χρόνια, από τότε που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επανεκκίνηση του ζητήματος έγινε μετά από υπόμνημα που έστειλε στις 3 Ιανουαρίου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Απόρροια του εγγράφου αυτού ήταν η πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης.

«Όλα τα είδη του γάλακτος, τυριά, γιαούρτια, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, καθώς και επιδόρπια με βάση το γάλα οφείλουν να αναγράφουν επί των συσκευασιών τους τη ‘χώρα’ προέλευσης του γάλακτος με τρόπο ανεξίτηλο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η εκτύπωση με τη μορφή inkjet, τουλάχιστον στο κύριο οπτικό πεδίο της συσκευασίας του τελικού προϊόντος, πλησίον της ονομασίας πώλησης με γραμματοσειρά μεγέθους τουλάχιστον ίδιου με αυτή», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.

Και στη συνέχεια, έδωσε αναλυτικές πληροφορίες:

-«Προέλευση γάλακτος Ε.Ε.», στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερα του ενός κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης .Η προέλευση του γάλακτος του συγκεκριμένου προϊόντος δεν είναι ελληνική, ακόμη κι αν το τελικό προϊόν (π.χ. γάλα, γιαούρτι, τυρί κλπ) παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα.

-«Προέλευση γάλακτος: Όνομα χώρας», στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από μία μόνο χώρα, είτε της ΕΕ ή χώρα εκτός ΕΕ, π.χ. «Προέλευση γάλακτος: (όνομα μιας χώρας προέλευσης)».

-«Προέλευση γάλακτος εκτός Ε.Ε.», στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερες της μιας χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε υπόψη του υπουργείου, ήταν για τα συνοδευτικά έγγραφα του εισαγόμενου γάλακτος -το λεγόμενο CMR- το οποίο θα πρέπει να είναι μηχανογραφημένο, να αναφέρεται το είδος του και να μπορούν να γίνονται έλεγχοι, όπου και όταν ζητηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου, με τη συμμετοχή και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών.

Το τρίτο ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, είναι ο παραλήπτης του γάλακτος να είναι έμπορος εγγεγραμμένος στο μητρώο του ΕΛΓΟ- Δήμητρα, για να «αποφεύγονται οι τριγωνικές συναλλαγές».

Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι θα πρέπει να απαγορευτεί στα τυροκομεία που παράγουν φέτα ΠΟΠ- όπως προβλέπεται από τον κανονισμό- να διαθέτουν στον ίδιο χώρο μηχανήματα παραγωγής ανθότυρου, ώστε να αποτρέπεται η παραγωγή τυριού μέσω της μεθόδου της υπερδιήθησης.

«Με λίγες κουβέντες, από το 2018 δεν είχε εφαρμοστεί ο νόμος και κάποιοι δεν έκαναν ελέγχους… Ήδη ο υπουργός και γενικά το υπουργείο κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά», κατέληξε.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back