Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Προέκυψε… Χόλυγουντ στο δήμο Δωδώνης

Εικόνα του άρθρου Προέκυψε… Χόλυγουντ στο δήμο Δωδώνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/09/2016, 18:55
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τι σχέση μπορεί να έχει μια ελληνοαμερικάνικη (μάλλον) b-movie με τον δήμο Δωδώνης; Είναι σχετικά απλή: ο δήμος έμαθε ότι ο Φραγκίσκος Βιτάλης (ή Francesco Vitali) γυρίζει την ταινία «Gates of Hades», τις «Πύλες του Άδη» δηλαδή, στην οποία είναι και παραγωγός. Ο δήμος πήρε την πρωτοβουλία (καθώς συντελεστές της ταινίας έχουν καταγωγή από την Ήπειρο) και τους κάλεσε να επισκεφθούν το δήμο, στα όρια του οποίου βρίσκονται οι «Πύλες του Άδη». Η έξυπνη πρωτοβουλία (άσχετα με το τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα) τελεσφόρησε και ο κ. Βιτάλης ή Vitali όπως αναφέρεται επανειλημμένα στην ανακοίνωση, ήρθε με τους συνεργάτες του και  επισκέφθηκε τις πηγές του Αχέροντα, το χάνι Εμίν Αγά, τη λίμνη Βηρού, όπου από τον ερχόμενο Απρίλιο, αν όλα πάνε καλά, θα γίνουν γυρίσματα για την ταινία. Προφανώς, αυτή είναι μια νέα εξέλιξη, καθώς το IMDB αναφέρει ως προσωρινή ημερομηνία κυκλοφορίας στις ΗΠΑ την 20η Φεβρουαρίου 2017. 

Ο δήμαρχος Δωδώνης Χρίστος Ντακαλέτσης έδωσε μεγάλο βάρος στην επίσκεψη, τόσο, που έκανε αναφορά στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. «Θεωρούμε ότι η ταινία που θα γυριστεί, αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία προβολής της περιοχής, ανάδειξης της ιστορίας, του πολιτισμού και των μύθων που περιβάλλουν την Δωδώνη και την Ήπειρο», επεσήμανε.

Η εταιρία παραγωγής είναι επίσης «ελληνοκεντρική», καθώς η 48Hours που εδρεύει στο Λος Άντζελες έχει συνιδρυθεί από τον Χρήστο Σιαμέτη. Ο δε σκηνοθέτης και παραγωγος, διαφημίζει στα trivia του imdb τη φιλία του με την πρώην σύζυγο του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνα. Οι παραγωγοί πάντως, έχουν ξεκινήσει προσπάθεια χρηματοδότησης με crowdfunding, για 500.000 δολάρια (έχει συγκεντρώσει περίπου 105.000), οπότε μάλλον ο κ. Ντακαλέτσης θα περιμενει λίγο καιρό ακόμα να αρχίσουν τα γυρίσματα. Στο καστ συμμετέχει και η ελληνίδα ηθοποιός Βάσια Παναγοπούλου.

…και τρεις προτάσεις στο Interreg

Κατά τα λοιπά, το δημοτικό συμβούλιο Δωδώνης, αποφάσισε ομόφωνα την υποβολή τριών προτάσεων στο διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg «Ελλάδα- Αλβανία». Η πρώτη αφορά στη συνέχιση του προγράμματος «MileSTONES». Η νέα πρόταση αφορά στην δημιουργία χώρου πολιτισμού με τη χρήση νέων τεχνολογιών στη Δωδωνούπολη. Εταίροι είναι ο δήμος Δωδώνης, ο δήμος Φοινικίου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εθνικού Πολιτισμού Αυλώνας. Ο προυπολογισμός της πρότασης ανέρχεται στις 699.000 ευρώ. Η δεύτερη πρόταση, «Musical Routes», στοχεύει στη δημιουργία μουσικών διαδρομών μέσω της προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στη διασυνοριακή περιοχή. Στόχος είναι η ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού με επίκεντρο τον συναυλιακό τουρισμό. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις 690.000 ευρώ. Η τρίτη πρόταση, «Opening Doors», στην οποία ο δήμος Δωδώνης μετέχει ως εταίρος, στοχεύει στην ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3