Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποιήσεις για «χαμένη δεκαετία» στην παγκόσμια ανάπτυξη

Εικόνα του άρθρου Προειδοποιήσεις για «χαμένη δεκαετία» στην παγκόσμια ανάπτυξη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2023, 14:04
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να πέσει στο χαμηλό τριών δεκαετιών 2,2% ετησίως έως το 2030, εγκαινιάζοντας μια «χαμένη δεκαετία» για την παγκόσμια οικονομία, εκτός εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υιοθετήσουν φιλόδοξες πρωτοβουλίες για την τόνωση της προσφοράς εργασίας, της παραγωγικότητας και των επενδύσεων, προειδοποίησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα.

Αν δεν αντιστραφεί η αναμενόμενη επιβράδυνση της ενδεχόμενης αύξησης του ΑΕΠ θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ικανότητα του κόσμου να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να μειώσει τη φτώχεια, ανέφερε σε νέα έκθεση.

Οι συνήθεις δυνάμεις που οδηγούν τις οικονομικές τάσεις υποχωρούν, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει τις κυβερνητικές πολιτικές, τις δαπάνες και τα επιτόκια. Η τραπεζική κρίση, εφόσον επιδεινωθεί, μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη, υποστήριξε η Παγκόσμια Τράπεζα. «Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια χαμένη δεκαετία εν εξελίξει, όχι μόνο για ορισμένες χώρες ή περιοχές όπως συνέβη στο παρελθόν αλλά για ολόκληρο τον κόσμο».

Παρόλα αυτά, οι συντάκτες της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας σημείωσαν ότι η δυνητική ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ θα μπορούσε να ενισχυθεί έως και 2,9% εάν οι χώρες εστιάσουν την πολιτική τους στην προσφορά εργασίας, στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back