ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές και στη Σερβία

Εικόνα του άρθρου Προεδρικές εκλογές και στη Σερβία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2017, 17:41
ΚΟΣΜΟΣ

Άλλη μια χώρα των Βαλκανίων προσέρχεται στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή.

Τα πάνω από έξι εκατομμύρια Σέρβων καλούνται να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους, ανάμεσα σε 11 υποψήφιους για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Φαβορί θεωρείται ο νυν πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποψήφιος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), με ποσοστά από 53 έως 56% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προβλέπουν εκλογή από τον α’ γύρο με ποσοστό άνω του 50%.

Αντίπαλοί του στην προεδρική κούρσα είναι ο κεντρώος Βουκ Γιέρεμιτς, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην συνήγορος του Πολίτης της χώρας Σάσα Γιάνκοβιτς, αλλά και ο εθνικιστής Βόισλαβ Σέσελι που δικάστηκε στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου και πριν από έναν χρόνο απαλλάχθηκε.

Αίσθηση προκαλεί η υποψηφιότητα του 25χρονου Λούκα Μαξίμοβιτς, του επονομαζόμενου «Μπέλι». Έρχεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις καταγγέλλοντας το διεφθαρμένο παλιό πολιτικό σύστημα.

Η Σερβία υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, θα διατηρήσει τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, όπως επαναλαμβάνει ο Βούτσιτς, ενώ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας προσπάθησε να εκμεταλλευτεί και τα φιλορωσικά συναισθήματα του σερβικού λαού. Επανέφερε το θέμα του στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ρωσία και για αυτό το λόγο μάλιστα επισκέφθηκε την περασμένη Δευτέρα τη Μόσχα όπου έγινε δεκτός από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Για να ανακηρυχθεί κάποιος υποψήφιος, πρόεδρος Δημοκρατίας απαιτείται να λάβει το 50% συν μία ψήφο. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί την πρώτη Κυριακή τότε η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί σε 15 ημέρες με την συμμετοχή των δύο υποψηφίων που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back