Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Προεδρείο για την Εταιρία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων

Εικόνα του άρθρου Προεδρείο για την Εταιρία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/11/2019, 13:45
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το πρώτο της διοικητικό συμβούλιο ανέδειξε την Κυριακή η γενική συνέλευση της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων. 

Πρόεδρος ορίστηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος, αντιπρόεδρος ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Ντίνας, γραμματέας η εκπαιδευτικός-συγγραφέας Ελένη Αναστασοπούλου, ταμίας ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Σιώκης, και μέλη ο διδάκτωρ-μέλος ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θεοφάνης Δασούλας, ο ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτης Μπέης και η επ. Πολιτισμικής Ιστορίας Ιωάννα Παναγιώτου-Μάμαλη.

Η Επιστημονική Εταιρία σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργάνωσε το Σάββατο μια ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα για τη βλάχικη γλώσσα. Όπως αναφέρεται σε σημερινό δελτίο Τύπου, βασικό συμπέρασμα της ημερίδας είναι η αναγκαιότητα διάσωσης της βλάχικης γλώσσας, που κινδυνεύει να χαθεί. 

Ως προς τον εγγραμματισμό της, συμφωνήθηκε ότι μπορεί να βρεθεί ο προσφορότερος τρόπος υλοποίησής του σε συνεργασία των ειδικών επιστημόνων με όσους διδάσκουν τη βλάχικη σε αρκετούς συλλόγους ανά τη χώρα και ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνονται. «Για τον λόγο αυτόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερα του ενός αλφάβητα» σημειώνεται. «Οι σύνεδροι συμφώνησαν επίσης ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιχειρηθεί ομογενοποίηση της γλώσσας, καθώς ο πλούτος της έγκειται στην πολυμορφία και την ποικιλία των κατά τόπους ιδιωμάτων της, η καταγραφή των οποίων θεωρείται επείγουσα καθώς ο κίνδυνος της εξάλειψής τους είναι ορατός» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back