ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο»

Εικόνα του άρθρου Προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/01/2023, 19:07
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To ντοκιμαντέρ «Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο» σε σκηνοθεσία της Αλεσάντρα Μαϊολέττι (2021, διάρκεια: 80’) προβάλλει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, στις 20:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία του Ολοκαυτώματος μέσα από τις αληθινές ιστορίες εννέα Εβραίων μαθητών, στο ιταλικό σχολείο «Ουμπέρτο Πρίμο» της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που το 96% των Εβραίων της πόλης οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς.

Το 2003, ο καθηγητής Αντόνιο Κρεσέντσι ανακάλυψε ένα παλιό αρχείο με φωτογραφίες, σχολικές εκθέσεις, ταυτότητες και απολυτήρια στο υπόγειο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη. Το κτίριο ήταν κάποτε η έδρα του ιταλικού σχολείου «Ουμπέρτο Πρίμο», όπου φοιτούσαν εκατοντάδες Εβραίοι μαθητές μέχρι το σχολικό έτος 1941- 42. Αυτή η ανακάλυψη έγινε η αφορμή για μια θεατρική παράσταση, ένα βιβλίο, και τελικά το εν λόγω ντοκιμαντέρ.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ εντάσσεται στις εκδηλώσεις για την «Ημέρα Μνήμης Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος». Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την 1η Νοεμβρίου 2005, καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος. Η 27η Ιανουαρίου επιλέχθηκε επειδή κατά την ημέρα αυτή, το 1945, τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς - Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.

Με την υπ. αριθμ. 3218/2004 ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, τον Ιανουάριο του 2004, και με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2005 καθιερώθηκε και στην Ελλάδα η 27η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back