Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Primula: Από τα βουνά στην καλλιέργεια;

Εικόνα του άρθρου Primula: Από τα βουνά στην καλλιέργεια;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/02/2019, 20:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη συστηματική καλλιέργεια των αυτοφυών ειδών Primula της Πίνδου θέλει να πετύχει η Περιφέρεια Ηπείρου. Για τον λόγο αυτόν, η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 24.800 ευρώ σχετικό ερευνητικό έργο το οποίο θα εκπονήσει ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης.

Η μελέτη θα περιλαμβάνει τα εξής:

-Χαρακτηρισμός αυτοφυών ειδών Primula  της Ηπείρου (Πίνδος-Σμόλικας). Θα συλλεχθούν φυσικοί πληθυσμοί  των ειδών Primula. Για τις ανάγκες του έργου θα πραγματοποιηθούν εξερευνητικές αποστολές στα φυσικά ενδιαιτήματα των ειδών Primula. Κάθε πληθυσμός θα ταξινομηθεί  βοτανικά και θα χαρακτηριστεί γενετικά.

-Χαρακτηρισμός και αξιολόγηση πληθυσμών  Primula veris, αυτοφυών της Πίνδου ως προς τα κύρια βιοδραστικά συστατικά τους, σε συνεργασία με το Τμήμα Φαρμακευτικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Ειδικότερα, η ανάλυση θα αφορά τον προσδιορισμό  των τριτερπενίων, τριτερπενικών σαπωνινών και φλαβονοειδών.

-Μελέτη των βέλτιστων συνθηκών αναπαραγωγής ,εγγενώς με σπόρους  και αγενώς με ριζώματα.  Ικανός αριθμός φυταρίων θα παραδοθεί για εγκατάσταση μητρικών φυτειών, καθώς και σχετικό πρωτόκολλο αναπαραγωγής.

-Εγκατάσταση φυτών Primula σε πειραματικούς αγρούς και αξιολόγηση αυτών  με στόχο την παρακολούθηση  της ανάπτυξης της καλλιέργειας καθώς και βασικών αγρονομικών χαρακτηριστικών.

ΣΧΟΛΙΑ
Κουκιά Νταβίντ
Καλησπερα σας. Έχετε Μήπως κανένα νέο από Την έρευνα Για Την καλλιέργεια τής πριμουλας?
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3