Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 12-02-2019, 18:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη συστηματική καλλιέργεια των αυτοφυών ειδών Primula της Πίνδου θέλει να πετύχει η Περιφέρεια Ηπείριου. Για τον λόγο αυτόν, η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 24.800 ευρώ σχετικό ερευνητικό έργο το οποίο θα εκπονήσει ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης.

Η μελέτη θα περιλαμβάνει τα εξής:

-Χαρακτηρισμός αυτοφυών ειδών Primula  της Ηπείρου (Πίνδος-Σμόλικας). Θα συλλεχθούν φυσικοί πληθυσμοί  των ειδών Primula. Για τις ανάγκες του έργου θα πραγματοποιηθούν εξερευνητικές αποστολές στα φυσικά ενδιαιτήματα των ειδών Primula. Κάθε πληθυσμός θα ταξινομηθεί  βοτανικά και θα χαρακτηριστεί γενετικά.

-Χαρακτηρισμός και αξιολόγηση πληθυσμών  Primula veris, αυτοφυών της Πίνδου ως προς τα κύρια βιοδραστικά συστατικά τους, σε συνεργασία με το Τμήμα Φαρμακευτικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Ειδικότερα, η ανάλυση θα αφορά τον προσδιορισμό  των τριτερπενίων, τριτερπενικών σαπωνινών και φλαβονοειδών.

-Μελέτη των βέλτιστων συνθηκών αναπαραγωγής ,εγγενώς με σπόρους  και αγενώς με ριζώματα.  Ικανός αριθμός φυταρίων θα παραδοθεί για εγκατάσταση μητρικών φυτειών, καθώς και σχετικό πρωτόκολλο αναπαραγωγής.

-Εγκατάσταση φυτών Primula σε πειραματικούς αγρούς και αξιολόγηση αυτών  με στόχο την παρακολούθηση  της ανάπτυξης της καλλιέργειας καθώς και βασικών αγρονομικών χαρακτηριστικών.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα