Oikonomou pisoi
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

Πολύς θόρυβος για τη «Δήμητρα»

Εικόνα του άρθρου Πολύς θόρυβος για τη «Δήμητρα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/04/2023, 11:30
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023 - ΕΛΛΑΔΑ

To νέο κυβερνητικό αφήγημα είναι ότι το «σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ» που παρουσιάζει το ΜέΡΑ25 συνιστά «επιστροφή στη δραχμή».

Αυτή την άποψη στηρίζει θαλερά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, ο οποίος είναι γνωστός και από πριν για την επιθετική του επικοινωνιακή πολιτική παρέμβαση, χωρίς ωστόσο πάντα τα στοιχεία του να είναι ακριβή.

Το ΜέΡΑ25 έχει δημοσιεύσει το σχέδιο «Δήμητρα» από το… 2019. Ωστόσο, η επικοινωνιακή επίθεση της κυβέρνησης και η προσπάθεια να βρει έναν «αδύνατο κρίκο», προσάπτοντας γενικά στα κόμματα της αντιπολίτευσης μια αδιόρατη κατηγορία που συνοψίζει στο επιχείρημα «κυβέρνησης των ηττημένων», ήρθε τώρα ξανά στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, το σύστημα «Δήμητρα» είναι πρακτικά ένας εναλλακτικός τρόπος συναλλαγών με ευρώ (όχι με δραχμή…), που μιμείται τον τρόπο λειτουργίας των διάφορων pass, αλλά μέσω taxis και όχι τραπεζών.

Ιδού 20 από τα σημεία, όπως τα παραθέτει το ΜέΡΑ25:

1. Τι είναι το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ;
Το σχέδιο ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ένα  δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών σε ευρώ, μεταξύ του δημοσίου  και ιδιωτών καθώς και ιδιωτών μεταξύ τους. Αυτή είναι η βάση του  σχεδίου. Ως Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Ηλεκτρονικών Συναλλαγών, το ΔΗΜΗΤΡΑ  δίνει ανάσα στην αγορά και τα νοικοκυριά.
2. Γιατί θα με ωφελήσει;
Επειδή  θα γλυτώσεις το χαράτσι των τραπεζών κάθε φορά που αγοράζεις κάτι,  οτιδήποτε, με πλαστικό χρήμα και κάθε φορά που κάνεις μια ηλεκτρονική  πληρωμή, όπως για το ρεύμα, την ύδρευση, τις τηλεπικοινωνίες, κ.λπ.
Παράδειγμα 1ο Νοικοκυριά
Ένα  νοικοκυριό πληρώνει τους λογαριασμούς του μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής.  Για κάθε πληρωμή, επιβαρύνεται με την προμήθεια της τράπεζάς του, που  κυμαίνεται από 0,60€ έως 1€. Ας φανταστούμε πόσες τέτοιες πληρωμές  γίνονται καθημερινά, πόσα ρολόγια ρεύματος υπάρχουν, πόσα ύδρευσης,  πόσες τηλεφωνικές συνδέσεις, συνδρομές, τέλη, κ.λπ.
Παράδειγμα 2ο Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Αγοράζω  έναν καφέ και μια τυρόπιτα από το φούρνο της γειτονιάς με χρεωστική  κάρτα. Η αξία της συναλλαγής είναι 4€. Κατά την ώρα λοιπόν της  ηλεκτρονικής πληρωμής ανάμεσα σε εμένα το καταναλωτή και τον πωλητή,  εμφανίζεται το χέρι της τράπεζας και παίρνει ένα μερτικό, που κυμαίνεται  από 10 έως 50 λεπτά του ευρώ ανά συναλλαγή. Υπάρχουν συναλλαγές που η  προμήθεια της τράπεζας είναι μεγαλύτερη από το κέρδος του μαγαζιού, όπως  για παράδειγμα στα καπνικά, ο ψιλικατζής έχει 5 σεντς κέρδος από την  πώληση καπνικού προϊόντος, η τράπεζα τον χρεώνει με 10 σεντς για την  ηλεκτρονική πληρωμή, “μπαίνει μέσα”, δλδ. Ας αναλογιστούμε πόσες  συναλλαγές με κάρτα λαμβάνουν χώρα κάθε μέρα, κάθε λεπτό: τόσα είναι και  τα 10, 20, .., 50 σεντς που μαζεύουν οι τράπεζες. Και ποιοι πλήττονται  περισσότερο; Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις!
Το μακρύ χέρι των Τραπεζών πρέπει να κοπεί
Έχουμε  λοιπόν χρήματα που αφαιρούνται ως χαράτσι από τις τσέπες νοικοκυριών  και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταλήγουν ως πρόσοδοι στις  χρεοκοπημένες τράπεζες! Οι τράπεζες, αντί να χρηματοδοτούν την  πραγματική οικονομία, όπως υποτίθεται κάνει το τραπεζικό σύστημα στον  καπιταλισμό, έχουν ουσιαστικά αποκαλυφθεί πλήρως ως ραντιέρηδες, που  ανέκαθεν ήταν, καθώς η πιο σταθερή και διαρκώς αυξανόμενη πηγή εσόδων  τους, είναι αυτές οι ληστρικές προμήθειες! Για το έτος 2021, το σύνολο  των εσόδων από προμήθειες που υφάρπαξαν οι τράπεζες ληστρικά από τα  νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα ήταν 1,4 δισ ευρώ!
3. Οι συναλλαγές αυτές σε τι νόμισμα θα γίνονται; Σε… μονάδες ΔΗΜΗΤΡΑ;
Οι  συναλλαγές θα γίνονται σε ευρώ. Όπως ακριβώς με τις πλατφόρμες της ΝΔ  (π.χ. market pass) που σου εξασφαλίζουν ένα ποσό σε ευρώ το οποίο  μεταφέρεις σε κάποιον.
4. Πώς αποκτώ λογαριασμό στο ΔΗΜΗΤΡΑ;
Χωρίς  καμία προσπάθεια! Όλοι και όλες έχουμε ΑΦΜ. Αυτό σημαίνει ότι όλες και  όλοι έχουμε προσωπική σελίδα/λογαριασμό στο taxisnet. Στη σελίδα μας  λοιπόν εκεί υπάρχουν διάφορες εφαρμογές και πεδία, π.χ. φορολογία  εισοδήματος, περιουσιακή κατάσταση, κ.λπ. Αυτόματα, χωρίς καν να το  ζητήσεις, προστίθεται ένα ακόμα πεδίο, ο δικός σου Λογαριασμός  Δημοσιονομικής Πίστωσης (ΛΔΠ) – που αντιστοιχεί στο ΑΦΜ σου (το  προσωπικό ή της εταιρείας σου). Το μόνο που αλλάζει είναι ότι το σύστημα  σου στέλνει και ένα PIN, ώστε να μπορείς να συναλλάσσεσαι.
5. Πώς θα κάνω πληρωμές;
Έστω  ότι θέλεις να μεταφέρεις €50 από τον ΛΔΠ λογαριασμό σου στην φίλη σου  την Έλενα ή να πληρώσεις €50 από τον ΛΔΠ λογαριασμό σου στην εταιρεία Ε.  Από την εφαρμογή του ΔΗΜΗΤΡΑ στο κινητό σου, ή την σχετική  ιστοσελίδα-πλατφόρμα, ή χρεωστική κάρτα που θα σου χορηγηθεί από το  ΔΗΜΗΤΡΑ, μεταφέρεις €50 στο ΑΦΜ της Έλενας ή της εταιρείας Ε  χρησιμοποιώντας το PIN που έχεις λάβει. Δωρεάν, άμεσα, εύκολα!
6. Τα χρήματα στον ΛΔΠ λογαριασμό μου πώς μπαίνουν;
Με  δύο τρόπους: Ο ένας είναι να σε πληρώσει κάποιος, π.χ. ένας πελάτης που  σου χρωστά ή το ίδιο το κράτος που σου καταθέτει ένα ποσό επειδή σου  χρωστά επιστροφή φόρων ή ως κοινωνικό επίδομα (αντί για τα voucher της  ΝΔ). Ο άλλος τρόπος είναι να μεταφέρεις δικά σου χρήματα από τον  τραπεζικό σου λογαριασμό στον ΛΔΠ σου στο ΔΗΜΗΤΡΑ.
7. Γιατί να θέλω να μεταφέρω χρήματα από τον τραπεζικό μου λογαριασμό στον ΛΔΠ μου στο ΔΗΜΗΤΡΑ;
Για  δύο λόγους: Πρώτον, επειδή μέσω του ΔΗΜΗΤΡΑ κάνεις πληρωμές χωρίς  τραπεζικά χαράτσια. Δεύτερον, επειδή το ΔΗΜΗΤΡΑ σου εξασφαλίζει  φοροαπαλλαγές που ισοδυναμούν με επιτόκιο ψηλότερο από εκείνο που σου  προσφέρει η τράπεζά σου.
8. Πώς προκύπτει το ισοδύναμο επιτόκιο που μου εξασφαλίζει το ΔΗΜΗΤΡΑ;
Έστω  ότι κρατάς €1000 στον ΛΔΠ σου στο ΔΗΜΗΤΡΑ για έναν χρόνο. Στο τέλος του  έτους αυτού, τα €1000 αρκούν για να πληρώσουν, π.χ. €1080 φόρους.  Ουσιαστικά το ΔΗΜΗΤΡΑ σου έχει δώσει τόκο €80, δηλαδή επιτόκιο 8%.
9. Και ποιος μου εγγυάται τα χρήματα μου αν τα βάλω στο ΔΗΜΗΤΡΑ;
Το  ελληνικό δημόσιο, βέβαια – το Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο ανήκει το  TAXISNET και το λογισμικό στο οποίο οικοδομείται το ΔΗΜΗΤΡΑ.
10. Και ποιος εμπιστεύεται το ελληνικό δημόσιο;
Εσύ!  Ποιος νομίζεις ότι εγγυάται τις καταθέσεις που έχεις σήμερα σε μια από  τις τράπεζες, στην περίπτωση που η τράπεζα καταρρεύσει όπως πρόσφατα  κατέρρευσε ολόκληρη Credit Suisse στην Ελβετία; Το ελληνικό δημόσιο!
11. Τι αγορές ή πληρωμές δεν θα μπορώ να κάνω μέσω του ΔΗΜΗΤΡΑ;
Καθώς  οι συναλλαγές πηγαίνουν από ΑΦΜ σε ΑΦΜ, δεν μπορείς να πληρώσεις  κάποιον που δεν έχει ελληνικό ΑΦΜ – δηλαδή, δεν μπορείς να κάνεις αγορές  από το εξωτερικό. Για τέτοιες αγορές θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τον  τραπεζικό σου λογαριασμό. Ακόμα, δεν θα μπορείς να συναλλάσσεσαι μέσω  του συστήματος ΔΗΜΗΤΡΑ με μετρητά.
12. Εάν μεταφέρουμε όλοι τα χρήματά μας στο ΔΗΜΗΤΡΑ, δεν θα έχουν πρόβλημα οι τράπεζες;
Κατ’  αρχάς, δεν θα μεταφέρουμε όλα μας τα χρήματα στο ΔΗΜΗΤΡΑ – καθώς (βλ.  προηγούμενη ερώτηση) για αναλήψεις μετρητών και αγορές από το εξωτερικό  θα χρειαζόμαστε ακόμα τις εμπορικές τράπεζες. Έτσι, η μερική μεταφορά  χρημάτων στο ΔΗΜΗΤΡΑ θα δώσει κίνητρο στις τράπεζες να μειώσουν τις  προμήθειές τους, να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων και, γενικότερα, να  πάψουν να εκμεταλλεύονται τους μικροκαταθέτες πελάτες τους. [Αν δεν  μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό του ΔΗΜΗΤΡΑ, τότε θα τις  αναδιαρθρώσουμε όπως τους αξίζει.]
13. Γιατί λέτε ότι το ΔΗΜΗΤΡΑ θα ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή κι έτσι θα συμπιέσει το εμπορικό έλλειμμα της χώρας;
Καθώς  το ΔΗΜΗΤΡΑ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απ’ ευθείας αγορές από το  εξωτερικό, όσο πιο πολύ χρησιμοποιείται από τους πολίτες τόσο θα τείνει  να ωφελεί προϊόντα που παράγονται από εγχώριες εταιρείες.
14. Γιατί λέτε ότι το κράτος θα ανασάνει με το ΔΗΜΗΤΡΑ;
Κάθε  ευρώ που μεταφέρεις στο ΔΗΜΗΤΡΑ για να επωφεληθείς από το υψηλό έμμεσο  επιτόκιο που σου προσφέρει (βλ. το ερώτημα 8) αποτελεί έμμεσα ένα δάνειο  που δίνεις στο κράτος. Για πρώτη φορά, το κράτος θα δανείζεται από τους  πολίτες άμεσα παρακάμπτοντας τράπεζες, χρηματιστήρια και όλους τους  μεσάζοντες των χρηματαγορών. Έτσι, πολίτες και κράτος επωφελούνται  αμοιβαία (οι πολίτες από το υψηλό έμμεσο επιτόκιο και η πολιτεία από την  πρόσβαση που αποκτά σε αποταμιεύσεις πολιτών του).
15. Ισχυρίζεστε πως το ΔΗΜΗΤΡΑ δίνει δυνατότητες άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Γιατί;
Με  το ΔΗΜΗΤΡΑ η Πολιτεία θα είναι σε θέση, με το πάτημα μερικών κουμπιών,  να πιστώνει τους λογαριασμούς ΛΠΔ συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, π.χ.  ΑμεΑ, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους, κ.λπ., υπερβαίνοντας τη  δημοσιονομική ασφυξία, και άρα ανακτώντας βαθμούς δημοσιονομικής  ελευθερίας.
16. Γιατί κάποιοι λένε ότι πρόκειται για άλλο νόμισμα;
Επειδή  θέλουν να παραπληροφορήσουν και να σπείρουν τον φόβο, εξυπηρετώντας  ταυτόχρονα τους τραπεζίτες, οι οποίοι φοβούνται το ΔΗΜΗΤΡΑ περισσότερο  από καθετί, επειδή θα τους στερήσει το 1/3 των προσόδων τους, και  συγκεκριμένα, των πλέον ληστρικών!
17. Λέτε ότι το ΔΗΜΗΤΡΑ θα βοηθήσει σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης. Τι εννοείτε;
Το  σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ, όπως είδαμε, έχει πολλές διαφορετικές χρησιμότητες.  Μία από αυτές είναι ότι μειώνει το κοινωνικό κόστος μιας τραπεζικής  κρίσης. Παραδείγματος χάριν, έστω ότι μια τράπεζα σταματά την λειτουργία  της – για οποιοδήποτε λόγο. Έως ότου εκκαθαριστεί και  επαναλειτουργήσει, τί γίνεται με την σύνταξη της κας Μαρίας που το  κράτος πιστώνει στην εν λόγω τράπεζα; Με το ΔΗΜΗΤΡΑ εν λειτουργία, θα  μπορούσε να πιστωθεί στον λογαριασμό ΛΔΠ της κας Μαρίας. Να πώς και  γιατί το ΔΗΜΗΤΡΑ μειώνει το κοινωνικό κόστος μιας τραπεζικής κρίσης.
18.  Εσείς όμως έχετε κατά καιρούς αναφέρει ότι μπορεί να μετατραπεί και σε  μηχανισμό δημιουργίας εθνικού νομίσματος. Τι εννοείτε;
Έστω ότι το  ευρώ καταρρέει (π.χ., η Γερμανία αποφασίζει να επιστρέψει στο μάρκο). Ή  ότι ένας νέος Ντράγκι, για οποιοδήποτε λόγο, κόψει την ρευστότητα στις  ελληνικές τράπεζες – όπως έκανε ο Ντράγκι το 2015 ώστε να εκβιάσει τον  ελληνικό λαό να ψηφίσει ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα. Τι κάνουμε; Σήμερα, χωρίς  το ΔΗΜΗΤΡΑ, δεν έχουμε κανένα τρόπο να συνεχίσουν οι συναλλαγές ή κάποιο  εργαλείο δημιουργίας εθνικού νομίσματος. Με το ΔΗΜΗΤΡΑ όμως εν  λειτουργία, κι αν χρειαστεί, είναι πολύ απλό πράγμα (με το πάτημα ενός  κουμπιού) οι μονάδες συναλλαγών να χριστούν «νέα δραχμή» και οι ψηφιακές  συναλλαγές να συνεχιστούν απρόσκοπτα – έως ότου τυπωθούν νέα  χαρτονομίσματα από μια Νέα Κεντρική Τράπεζα.
19. Μα αυτό που λέτε ισοδυναμεί με Plan B, δηλαδή πόλεμο εναντίον της ΕΚΤ και έξοδο από το ευρώ!
Είναι  σαν να λέτε ότι αν ένα νοσοκομείο έχει έτοιμη μια γεννήτρια, ώστε σε  περίπτωση διακοπής ρεύματος να μην πεθάνουν άνθρωποι στα χειρουργεία,  ισοδυναμεί με πόλεμο κατά της… ΔΕΗ. Σαν να λέτε ότι όποιος Υπουργός  Εθνικής Άμυνας έχει σχέδιο για το πώς θα αντιδράσει η χώρα σε περίπτωση  εισβολής από ξένα στρατεύματα, θέλει να κάνει πόλεμο. Πρόκειται για  αστειότητα!
20. Πώς σας ήρθε να παρουσιάσετε το ΔΗΜΗΤΡΑ  προεκλογικά; Γιατί αμολάτε πυροτεχνήματα λίγο πριν τις εκλογές που η  «Μητσοτάκης ΑΕ» εκμεταλλεύεται για να κινδυνολογεί;
Το ΔΗΜΗΤΡΑ  πρωτοπαρουσιάστηκε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα το… 2019! Κατόπιν, το  καταθέσαμε τον Δεκέμβρη του 2020 στη Βουλή ως Πρόταση Νόμου. Από τότε  παλεύουμε να το διαδώσουμε, να ακουστεί, να μαθευτεί, να συζητηθεί. Φευ,  κανένα κόμμα, κανένα κανάλι, καμία συστημική εφημερίδα, κανένας  διαπλεκόμενος δημοσιογράφος δεν μας τίμησε ούτε με ένα σχόλιο, ούτε ένα  ερώτημα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back