Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Predatorgate: Κυβέρνηση συγκάλυψης και υπεκφυγών

Εικόνα του άρθρου Predatorgate: Κυβέρνηση συγκάλυψης και υπεκφυγών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/09/2022, 22:16
ΕΛΛΑΔΑ

Ενώ το σκάνδαλο των υποκλοπών και παρακολουθήσεων εις βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων «μαίνεται», η κυβέρνηση προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την ισχνή κάλαμο των πρωτοκόλλων, τραυματίζοντας ακόμα περισσότερο τους θεσμούς.

Οι δημοσιογράφοι Ελίζα Τριανταφύλλου (που ήταν εκ των ρεπόρτερ που αποκάλυψαν το σκάνδαλο) και ο Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, κατέθεσαν στην επιτροπή PEGA του ευρωκοινοβουλίου.

Η ανακοίνωση της επιτροπής δεν συμβαδίζει καθόλου με την αντίληψη «όλα υπό έλεγχο» της κυβέρνησης:

«Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι πρέπει να διερευνηθούν επειγόντως οι εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού, επισημαίνοντας τον κίνδυνο καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, ενώ τόνισαν τις αρνητικές συνέπειες του θέματος για τη δημοκρατία, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης. Ρώτησαν επίσης αν η Ελλάδα κινείται προς μια αυταρχική κατεύθυνση, με τους προσκεκλημένους ομιλητές να επισημαίνουν ότι τουλάχιστον οι δημοσιογράφοι βιώνουν αρνητικό κλίμα όταν ασκούν κριτική κατά της κυβέρνησης. Οι ευρωβουλευτές έδειξαν ενδιαφέρον για το θέμα των αδειών εξαγωγής κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο».

Στο μεταξύ, ενώ ο κ. Κουκάκης κατέθεσε στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, έχει… αποκλειστεί από τη σχετική επιτροπή στο ελληνικό κοινοβούλιο. Επίσης, η ίδια επιτροπή, με πλειοψηφία της ΝΔ φυσικά, απέρριψε ως μάρτυρες τον πρωθυπουργό, στον οποίο υπάγεται η ΕΥΠ, αλλά και τον πρώην γραμματέα του (και ανιψιό του) Γρηγόρη Δημητριάδη, με το πρόσχημα του «απορρήτου».

Το συγκεκριμένο επιχείρημα έχει χάσει κάθε βαρύτητα, υπό το βάρος των καθημερινών σχεδόν, αποκαλύψεων, όπως αυτή του «Βήματος», ότι καταστράφηκαν τα αρχεία παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του Θανάση Κουκάκη, παρότι η ΕΥΠ ήταν υποχρεωμένη να τα διατηρήσει για δύο χρόνια. Η έντονη αίσθηση ότι κυβέρνηση και υπηρεσίες προσπαθούν με κάθε τρόπο να συγκαλύψουν την υπόθεση προκάλεσε και την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την αίθουσα συνεδρίασης.

Στο μεταξύ, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε ξανά να λάβει πλήρη αντίγραφα του φακέλου ελέγχου της ΕΥΠ, από την ΑΔΑΕ, καθώς και αντίγραφο του μηνύματος που έλαβε η Αρχή και που περιέχει όλο το κείμενο της διάταξης που επιβάλλει την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του κ. Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να πέφτει πάνω στην άρνηση της κυβέρνησης να απαντήσει ευθέως και δημόσια, ως οφείλει σε ένα δημοκρατικό κράτος, γιατί παρακολουθείται ένας εκλεγμένος αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης.

  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back