Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Predatorgate: Κάπου μεταξύ… Αρμενίας και ΕΥΠ

Εικόνα του άρθρου Predatorgate: Κάπου μεταξύ… Αρμενίας και ΕΥΠ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/08/2022, 12:12
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται το παιχνίδι διαρροών γύρω από το predatorgate, την υπόθεση παρακολουθήσεων από μυστικές υπηρεσίες που προκαλεί κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα.

Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης είναι ανεπαρκείς μέχρι στιγμής και με ενδιαφέρον αναμένεται η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αύριο Δευτέρα.

Στο παρασκήνιο πάντως, υπάρχει μια… συνεχής ροή ανεπίσημων ειδήσεων και πληροφοριών που αναπαράγονται για διάφορους λόγους. Από τα φίλια στην κυβέρνηση μέσα προκειμένου να προστατευτεί βασικά ο πρωθυπουργός και στενοί συνεργάτες και συγγενείς του, αλλά και από πιο ενδελεχή ρεπορτάζ, όπως αυτό της «Καθημερινής» χτες, 6 Αυγούστου.

Το ρεπορτάζ επικαλείται κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο παραιτηθείς διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, στην ενημέρωση που έκανε στον πρωθυπουργό την περασμένη Πέμπτη, είπε ότι «την άρση απορρήτου στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας και της Αρμενίας».

Λίγες ώρες αργότερα, ο ιστότοπος tribune.gr ζήτησε δήλωση από τον πρέσβη της Αρμενίας στην Αθήνα Τιγκράν Μκρτσιάν, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα. Η πρεσβεία της Αρμενίας αναμετάδωσε τη διάψευση από τη σελίδα της στο facebook:


Το δε ΠΑΣΟΚ με χτεσινή του ανακοίνωση επιτέθηκε ξανά στην κυβέρνηση: «ενώ η Εισαγγελέας επικαλείται το νόμο για το απόρρητο της διαδικασίας, η κυβέρνηση διαρρέει πληροφορίες για Αρμενίους, Ουκρανούς και Κινέζους. Τους διαψεύδει ο πρέσβης της Αρμενίας αλλά συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σκοτεινές και παρακρατικές μεθόδους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «όσο για τις γελοίες διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου που προσπαθεί να μετατοπίσει την συζήτηση από το παράνομο λογισμικό Predator σε δήθεν νόμιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και σε ‘κλίμα τοξικότητας’, δεν γλιτώνουν κανέναν από τις ευθύνες του. Και αυτές δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά πιθανότατα και ποινικές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου αργά το απόγευμα του Σαββάτου, τόνισε:  «Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο: με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβερνησης-  και υπέρμαχος της αλήθειας».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back