ΕΛΛΑΔΑ

Predator: Χτες επιβεβαίωνε, σήμερα μετατέθηκε…

Εικόνα του άρθρου Predator: Χτες επιβεβαίωνε, σήμερα μετατέθηκε…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/12/2022, 21:53
ΕΛΛΑΔΑ

Χτες, οι New York Times επανήλθαν στο θέμα του predatorgate, του κυβερνητικού σκανδάλου υποκλοπών στην Ελλάδα, με εκτενές ρεπορτάζ που μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση και γνώριζε, αλλά και «διακινούσε» το λογισμικό παρακολουθήσεων.

Η δημοσιογράφος Ματίνα Στέβις-Γκρίντεφ έχει δήλωση του Αλέξανδρου Παπαϊωάννου, μέχρι τις 9/12/22 εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, που επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό που η κυβέρνηση αρνείται μετά βδελυγμίας και με κάθε τρόπο, προσπαθεί να καλύψει: ότι γνώρισε για τη χρήση του παράνομου λογισμού παρακολούθησης. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ έδωσε δύο άδειες εξαγωγής του Predator στις 15 Νοεμβρίου του 2021, στη Μαδαγασκάρη.

Με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΥΠ.




Χτες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε και πάλι τα πάντα στη Βουλή, φανερά πιεσμένος από την αντιπολίτευση και μάλιστα… αποχώρησε, με τρόπο που δεν συνάδει με δημοκρατικές διαδικασίες και γόνιμες αντιπαραθέσεις.

Σήμερα, ο κ. Παπαϊωάννου παύθηκε από τη θέση του.

Με μια «ξερή» ανακοίνωση, το ΥΠΕΞ αντικατέστησε τον κ. Παπαϊωάννου: «Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, από σήμερα ο Γεώργιος Αρναούτης, σύμβουλος πρεσβείας Α΄, αναλαμβάνει καθήκοντα εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Παπαϊωάννου θα είναι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας, στους διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη.

Προκειμένου να «προλάβει τα χειρότερα», το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει «πως η τοποθέτησή του Αλέξανδρου Παπαϊωάννου στη νέα του θέση στη Γενεύη είχε οριστεί με απόφαση του ανώτατου υπηρεσιακού συμβουλίου τον Ιούλιο του 2022». To ΑΠΕ δεν έχει αναφέρει κάτι σχετικά με το ρεπορτάζ των New York Times, στο μεταξύ.

Δύσκολα πείθει ωστόσο ότι πρόκειται για μια αθώα χρονική σύμπτωση ή ότι το ΥΠΕΞ δεν είχε την ευελιξία να μην ανακοινώσει σήμερα τη μετακίνηση, μια μέρα μετά το ρεπορτάζ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back