ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Πράσινο σημείο» στη Ζίτσα

Εικόνα του άρθρου «Πράσινο σημείο» στη Ζίτσα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/08/2017, 01:16
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στην έγκριση της μελέτης για τη δημιουργία «πράσινου σημείου» (green point) στον Δήμο Ζίτσας προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο. Στο «πράσινο σημείο» -υποχρέωση που απορρέει και από τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης στερεών αποβλήτων- θα «εισέρχονται» όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το «πράσινο σημείο» προτείνεται να δημιουργηθεί σε μια έκταση 6 στρεμμάτων. Στην αναγκαία αυτή έκταση θα κατασκευαστεί πάρκινγκ για τη διευκόλυνση στην πρόσβαση των πολιτών ενώ θα υπάρχει και μια γεφυροπλάστιγγα. Οι βασικές υποδομές του «πράσινου σημείου» θα είναι: ένας χώρος κυκλικής διαδρομής απόθεσης αποβλήτων, ένας στεγασμένος χώρος φόρτωσης κοντέινερ και ένας χώρος διαλογής μικρών ανακυκλώσιμων αποβλήτων. Η απόθεση των ανακυκλώσιμων υλικών μπορεί να γίνει είτε εντός των container είτε εντός του χώρου διαλογής μικρών ανακυκλώσιμων αποβλήτων.  Επίσης, θα κατασκευαστεί κτίριο διοίκησης-ενημέρωσης.

Το «πράσινο σημείο» είναι ένας οργανωμένος χώρος, όπου ο πολίτης μπορεί να πηγαίνει ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη, μικρά επικίνδυνα απόβλητα, πράσινα απόβλητα και άλλα είδη αποβλήτων. Βασικός σκοπός του είναι η διαλογή στην πηγή και ο διαχωρισμός διαφορετικών υλικών και ρευμάτων αποβλήτων, με στόχο την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, τη μείωση του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων, τη βελτίωση της εμπορευσιμότητας των ανακυκλώσιμων υλικών και τη μείωση των αποβλήτων προς ταφή.

«Προχωρούμε με σταθερά βήματα στην υλοποίηση όσων προβλέπουμε στο τοπικό σχέδιο το οποίο είναι εναρμονισμένο με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και έχει ως στόχο η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των αποβλήτων να γίνεται σε δημοτικό επίπεδο. Έτσι, θα πετύχουμε πολλαπλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά, ποιοτικά και οικονομικά οφέλη καθώς μειώνεται το κόστος αποκομιδής, εξοικονομούνται φυσικοί πόροι και μειώνεται η περιβαλλοντική ρύπανση» αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος. Ο Δήμος Ζίτσας είναι από τους πρώτους Δήμους που προχωρούν στην υλοποίηση του «πράσινου σημείου».

Το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας ενέκρινε επίσης και τη μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής από την πλατεία του Δημαρχείου στην Ελεούσα μέχρι τον κόμβο στη Φανερωμένη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back