ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: «Ζώνη θανάτου» το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας

Εικόνα του άρθρου ΠΟΥ: «Ζώνη θανάτου» το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/11/2023, 15:11
ΚΟΣΜΟΣ

Ομάδα υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που επισκέφθηκε το Σάββατο το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το χαρακτήρισε «ζώνη θανάτου», λίγες ημέρες αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις για να ξεριζώσουν ένα υποτιθέμενο κέντρο διοίκησης της Χαμάς που βρισκόταν κάτω από αυτό.

Η ομάδα του ΠΟΥ ανέφερε σημάδια πυροβολισμών και βομβαρδισμών και έναν ομαδικό τάφο στην είσοδο του Αλ Σίφα και δήλωσε ότι καταστρώνει σχέδια για την άμεση απομάκρυνση των 291 εναπομεινάντων ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των τραυματιών πολέμου, και του προσωπικού 25 ατόμων.

Την Κυριακή, 31 πρόωρα μωρά απομακρύνθηκαν από το Αλ Σίφα σε μια κοινή επιχείρηση του ΟΗΕ και της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου και μεταφέρθηκαν νότια με ασθενοφόρα προς το νοσοκομείο Emirates στη Ράφα, ανέφερε η ομάδα βοήθειας.

Εκατοντάδες άλλοι ασθενείς, προσωπικό και εκτοπισμένοι που βρίσκονταν στο Αλ Σίφα έφυγαν το Σάββατο, με τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας να λένε ότι εκδιώχθηκαν απάνθρωπα από τα ισραηλινά στρατεύματα και τον στρατό να λέει ότι οι αναχωρήσεις ήταν εθελοντικές.

Απελευθέρωση ομήρων

Μαχητές της Χαμάς έδωσαν μάχη με τις ισραηλινές δυνάμεις που προσπαθούσαν να εισέλθουν στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας την Κυριακή και οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στα νότια σκότωσαν δεκάδες Παλαιστίνιους, δήλωσαν μάρτυρες, ενώ διαψεύστηκε μια αναφορά αμερικανικών μέσων ενημέρωσης για μια επικείμενη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων.

Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε την Κυριακή ότι Αμερικανοί διαμεσολαβητές βρίσκονταν κοντά σε μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών που κρατούνταν όμηροι στη Γάζα με αντάλλαγμα μια πενθήμερη παύση στον πόλεμό τους, η οποία θα βοηθούσε στην ενίσχυση των αποστολών έκτακτης βοήθειας προς τους αμάχους της Γάζας, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Post είχε αναφέρει το Σάββατο ότι είχε επιτευχθεί μια προσωρινή συμφωνία, κάτι που διαψεύστηκε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και Αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας συνεχίζονται.

Οι συνομιλίες για τους ομήρους συμπίπτουν με την προετοιμασία του Ισραήλ να επεκτείνει την επίθεσή του κατά της Χαμάς στο πυκνοκατοικημένο νότιο μισό της Γάζας, μετά τις αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν δεκάδες Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων αμάχων που φέρονται να βρίσκουν καταφύγιο σε δύο σχολεία.

Μάρτυρες ανέφεραν σφοδρές μάχες κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ ενόπλων της Χαμάς και ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων που προσπαθούσαν να προελάσουν στην Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο από τους καταυλισμούς του θύλακα με σχεδόν 100.000 ανθρώπους.

Η Τζαμπάλια έχει δεχθεί επανειλημμένους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έχουν σκοτώσει δεκάδες αμάχους, λένε Παλαιστίνιοι γιατροί, με το Ισραήλ να λέει ότι οι επιθέσεις έχουν σκοτώσει πολλούς μαχητές που κρύβονται εκεί.

Μετά τα ξημερώματα της Κυριακής, ο στρατός του Ισραήλ κάλεσε τους κατοίκους αρκετών συνοικιών της Τζαμπάλια να εκκενώσουν προς τη νότια Γάζα «για να διαφυλάξουν την ασφάλειά σας», σε αραβικά μηνύματα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Στο νότο

Ο νότος έχει επίσης επανειλημμένα βομβαρδιστεί από το Ισραήλ, καθιστώντας παράλογες τις ισραηλινές υποσχέσεις για ασφάλεια, λένε οι Παλαιστίνιοι.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αύξησε τον απολογισμό των νεκρών από τον ανελέητο ισραηλινό βομβαρδισμό σε 12.300, συμπεριλαμβανομένων 5.000 παιδιών. Ο ισραηλινός βομβαρδισμός έχει μετατρέψει σε ερείπια μεγάλες εκτάσεις του βορρά, ενώ περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων έχουν εκτοπιστεί στο νότο.

Αεροπορικές επιδρομές στην κεντρική Γάζα

Στο κέντρο του στενού παράκτιου θύλακα, Παλαιστίνιοι γιατροί δήλωσαν ότι 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων δύο τοπικοί δημοσιογράφοι, σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με στόχο έναν αριθμό σπιτιών σε προσφυγικούς καταυλισμούς αργά το βράδυ του Σαββάτου. Μια άλλη αεροπορική επιδρομή σκότωσε μια γυναίκα και το παιδί της κατά τη διάρκεια της νύχτας στην κύρια νότια πόλη Χαν Γιούνες, είπαν.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί κατοικίες και άλλα πολιτικά κτίρια ως κάλυψη για κέντρα διοίκησης, όπλα, βάσεις εκτόξευσης πυραύλων και ένα τεράστιο υπόγειο δίκτυο σηράγγων. Το ισλαμιστικό κίνημα αρνείται ότι χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες για να διεξάγει πόλεμο.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, δήλωσε ότι οι μαχητές σκότωσαν έξι στρατιώτες από κοντινή απόσταση στο χωριό Τζουχρ αλ Ντικ, ανατολικά της πόλης της Γάζας, αφού τους έστησαν ενέδρα με πύραυλο κατά προσωπικού και τους πλησίασαν με πολυβόλα.

Επτά Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες του Σαββάτου, ανέφερε ο στρατός, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Καθώς η σύγκρουση εισερχόταν στην έβδομη εβδομάδα της, δεν υπήρχαν σημάδια ύφεσης, παρά τις επείγουσες διεθνείς εκκλήσεις για «ανθρωπιστικές παύσεις» ώστε να επιτραπούν απεριόριστες, ασφαλείς παραδόσεις βοήθειας στους αμάχους που στερούνται τροφίμων, πόσιμου νερού και ιατρικής περίθαλψης.

Όμως, σύμφωνα με το Reuters, μια προέλαση στη νότια Γάζα μπορεί να αποδειχθεί πιο περίπλοκη και πιο θανατηφόρα από ό,τι στο βορρά, με τους μαχητές της Χαμάς να είναι σκαμμένοι στην περιοχή Χαν Γιούνες, βάση εξουσίας του πολιτικού ηγέτη της Γάζας Γιαχία Σινουάρ, δήλωσαν μια ανώτερη ισραηλινή πηγή και δύο ανώτατοι πρώην αξιωματικοί.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Στις 18 Νοεμβρίου 2023, μια κοινή ομάδα ανθρωπιστικής αξιολόγησης του ΟΗΕ, με επικεφαλής τον ΠΟΥ, επισκέφθηκε το νοσοκομείο Αλ-Σίφα στη βόρεια Γάζα/WHO

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back