πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΠΟΥ: Τα πρώτα κρούσματα mpox εκτός Αφρικής καθώς η επιδημία εξαπλώνεται

Εικόνα του άρθρου ΠΟΥ: Τα πρώτα κρούσματα mpox εκτός Αφρικής καθώς η επιδημία εξαπλώνεται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/08/2024, 10:45
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υείας επιβεβαίωσαν χθες, Πέμπτη, μια μόλυνση από ένα νέο στέλεχος του ιού της ευλογιάς των πιθήκων (mpox) στη Σουηδία και τη συνέδεσαν με ένα αυξανόμενο ξέσπασμα στην Αφρική, το πρώτο σημάδι εξάπλωσής του εκτός της ηπείρου, μία ημέρα αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την ασθένεια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η επιβεβαίωση της mpox του υποτύπου Clade 1 στη Σουηδία αντανακλά σαφώς την αλληλοσύνδεση του κόσμου μας (...) Είναι πιθανό και άλλα εισαγόμενα κρούσματα του Clade 1 να καταγραφούν στην ευρωπαϊκή περιφέρεια στη διάρκεια των επόμενων ημερών και των επόμενων εβδομάδων», αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σήμερα η υγειονομική υπηρεσία της βόρειας επαρχίας Khyber Pakhtunkhwa του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι εντόπισε τρεις ασθενείς με τον ιό mpox.

Η ιογενής λοίμωξη εντοπίστηκε στους ασθενείς κατά την άφιξή τους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέφερε το τμήμα. 

Παράλληλα, οι αρχές της Κίνας λαμβάνουν προληπτικά μέτρα αυξημένης επιτήρησης της κίνησης προσώπων κι εμπορευμάτων προς την επικράτεια από κράτη ή περιοχές όπου επιβεβαιώθηκαν κρούσματα της mpox (της πρώην ευλογιάς των πιθήκων) για έξι μήνες, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική υπηρεσία τελωνείων.

Τι σημαίνει έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος

Μια «έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος» ή PHEIC είναι η υψηλότερη μορφή συναγερμού του ΠΟΥ. Ανακοινώνεται όταν οι ασθένειες εξαπλώνονται με νέους ή ασυνήθιστους τρόπους και αποσκοπεί στην κινητοποίηση της διεθνούς συνεργασίας και της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας. Η δήλωση του ΠΟΥ ακολουθεί μια παρόμοια επισήμανση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η mpox αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας σε μέρη της Αφρικής εδώ και δεκαετίες. Το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα εμφανίστηκε στο Κονγκό το 1970 και έκτοτε σημειώνονται επιδημίες.

Η τρέχουσα επιδημία, η χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στο Κονγκό, έχει προκαλέσει 27.000 κρούσματα και περισσότερους από 1.100 θανάτους από τον Ιανουάριο του 2023, κυρίως μεταξύ των παιδιών. Η ασθένεια προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και βλάβες γεμάτες πύον, και είναι συνήθως ήπια αλλά μπορεί να σκοτώσει. Τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα άτομα με HIV, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών.

Δύο στελέχη του ιού mpox εξαπλώνονται τώρα στη χώρα: η ενδημική μορφή του ιού καθώς και ένα νέο παρακλάδι.

Αυτή η νέα μορφή του ιού έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία επειδή φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα και επειδή λίγα είναι γνωστά γι' αυτόν. Η ευλογιά μπορεί να μεταδοθεί εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και από μολυσμένα ζώα. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής, όπως το άγγιγμα, το φιλί ή το σεξ, καθώς και μέσω μολυσμένων υλικών, όπως σεντόνια, ρούχα και βελόνες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Με πληροφορίες από Reuters, CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back