πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΠΟΥ: Ο mpox δεν είναι η νέα Covid

Εικόνα του άρθρου ΠΟΥ: Ο mpox δεν είναι η νέα Covid
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/08/2024, 19:41
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι η ευλογιά των πιθήκων (mpox), ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για το νέο ή το παλιό στέλεχος, δεν είναι η νέα COVID, καθώς οι αρχές γνωρίζουν πώς να ελέγξουν την εξάπλωσή του.

«Μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον mpox από κοινού», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης του ΟΗΕ και πρόσθεσε: «θα επιλέξουμε λοιπόν να θέσουμε σε εφαρμογή τα συστήματα για τον έλεγχο και την εξάλειψη της mpox σε παγκόσμιο επίπεδο; Ή θα μπούμε σε έναν άλλο κύκλο πανικού και αμέλειας; Το πώς θα ανταποκριθούμε τώρα και τα επόμενα χρόνια θα αποδειχθεί κρίσιμη δοκιμασία για την Ευρώπη και τον κόσμο».

Ο ιός mpox, μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί δερματικές βλάβες με πύον και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, είναι συνήθως ήπιος αλλά μπορεί να σκοτώσει.

To στέλεχος clade 1b έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία επειδή φαίνεται να εξαπλώνεται ευκολότερα μέσω της συνήθους στενής επαφής.

Ένα κρούσμα της παραλλαγής επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Σουηδία και συνδέθηκε με μια αυξανόμενη επιδημία στην Αφρική, το πρώτο σημάδι εξάπλωσής της εκτός της ηπείρου. Ο ΠΟΥ κήρυξε το πρόσφατο ξέσπασμα της νόσου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος μετά τον εντοπισμό της νέας παραλλαγής.

Ο Κλούγκε δήλωσε ότι η εστίαση στο νέο στέλεχος clade 1 θα βοηθήσει επίσης στην καταπολέμηση της λιγότερο σοβαρής ποικιλίας clade 2 που εξαπλώνεται παγκοσμίως από το 2022, επιτρέποντας στην Ευρώπη να βελτιώσει την αντίδρασή της μέσω καλύτερων συμβουλών υγείας και επιτήρησης.

Περίπου 100 νέα κρούσματα του στελέχους mpox της clade 2 αναφέρονται πλέον στην Ευρώπη κάθε μήνα, πρόσθεσε ο Κλούγκε.

Ο mpox μεταδίδεται μέσω στενής σωματικής επαφής, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επαφής, αλλά σε αντίθεση με προηγούμενες παγκόσμιες πανδημίες όπως η COVID-19 δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι εξαπλώνεται εύκολα μέσω του αέρα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3