ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πού πηγαίνουν τα έσοδα από τα υδροηλεκτρικά;

Εικόνα του άρθρου Πού πηγαίνουν τα έσοδα από τα υδροηλεκτρικά;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/12/2020, 16:23
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το θέμα της διάθεσης των εσόδων από τη λειτουργία δύο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Δημοτική Ενότητα Ευρυμενών θέτει η παράταξη «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» του Δήμου Ζίτσας με επικεφαλής τον Βασίλη Γαρδίκο.

Η παράταξη κατέθεσε, όπως ανακοίνωσε, αίτηση στον Δήμο για τα έσοδα των ετών 2014-2020 από τους δύο σταθμούς.

Στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα έσοδα αυτά κάθε Δήμου διατίθενται υποχρεωτικά και αποκλειστικά, σε ποσοστό 80%, για την εκτέλεση «περιβαλλοντικών δράσεων, έργων τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης» σε περιοχές εντός των ορίων του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος όπου είναι εγκατεστημένος ο υδροηλεκτρικός σταθμός ή διέρχεται η γραμμή σύνδεσης και, σε ποσοστό 20%, στην υπόλοιπη περιφέρεια του οικείου Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού.

Ο Δήμος Ζίτσας εισπράττει συνολικό ποσοστό 12% επί των ακαθαρίστων εσόδων από τη λειτουργία των δύο υδροηλεκτρικών σταθμών, που «σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας το ποσό ανέρχεται περίπου σε 400.000€ ετησίως», όπως αναφέρεται.

Με την αίτησή της, η παράταξη ζητά ενημέρωση τόσο για τα ποσά που εισέπραξε από τη λειτουργία των δύο υδροηλεκτρικών όσο και για το αν διατέθηκαν με τον τρόπο που ορίζει η νομοθεσία.

«Τα έσοδα του Δήμου από την παραπάνω αιτία είναι πολλά και οι δημότες οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο που αξιοποιούνται και διατίθενται αυτά σύμφωνα με τους σκοπούς που θέτει η νομοθεσία» σημειώνει η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back