ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΠΟΥ: Αυξήστε τους φόρους στο αλκοόλ και στα ζαχαρούχα ποτά

Εικόνα του άρθρου ΠΟΥ: Αυξήστε τους φόρους στο αλκοόλ και στα ζαχαρούχα ποτά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/12/2023, 12:37
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να αυξήσουν τους φόρους στο αλκοόλ και στα ζαχαρούχα ποτά (SSB).

Μετά από μελέτη των φορολογικών συντελεστών, ο ΠΟΥ δήλωσε την Τρίτη ότι πιστεύει ότι ο μέσος παγκόσμιος φορολογικός συντελεστής για τα «ανθυγιεινά προϊόντα» είναι πολύ χαμηλός, ενώ είδη όπως το κρασί απαλλάσσονται πλήρως από τη φορολογία σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από την κατανάλωση αλκοόλ και 8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν λόγω ανθυγιεινής διατροφής κάθε χρόνο.

Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι υψηλότεροι φόροι θα βοηθούσαν στη μείωση της κατανάλωσης των προϊόντων και θα έδιναν κίνητρα στις εταιρείες να παρασκευάσουν πιο υγιεινά προϊόντα.

«Η φορολόγηση των ανθυγιεινών προϊόντων δημιουργεί υγιέστερους πληθυσμούς. Έχει θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την κοινωνία, λιγότερες ασθένειες και εξασθένιση και έσοδα για τις κυβερνήσεις για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών», δήλωσε ο Ριούντιγκερ Κρεχ, διευθυντής του ΠΟΥ για την προαγωγή της υγείας. «Στην περίπτωση του αλκοόλ, οι φόροι συμβάλλουν επίσης στην πρόληψη της βίας και των τροχαίων ατυχημάτων».

Ο ΠΟΥ πρόσθεσε ότι ενώ 108 από τα 194 κράτη μέλη του επιβάλλουν ήδη κάποιους φόρους στα SSBs, αυτοί αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο μόλις το 6,6% της τιμής του αναψυκτικού.

Οι μισές από αυτές τις χώρες, σημείωσε ο ΠΟΥ, φορολογούν επίσης το νερό, κάτι που δεν συνιστάται από τον οργανισμό του ΟΗΕ.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η ελάχιστη τιμολόγηση παράλληλα με τη φορολόγηση θα μπορούσε να περιορίσει την κατανάλωση φθηνού αλκοόλ και να μειώσει τις νοσηλείες, τους θανάτους, τις τροχαίες παραβάσεις και τα εγκλήματα που σχετίζονται με το ποτό.

«Ένα σημαντικό μέρος της έρευνας έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που επιδίδονται σε έντονη επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ τείνουν να πίνουν τα φθηνότερα διαθέσιμα αλκοολούχα ποτά», δήλωσε ο ΠΟΥ. «Ωστόσο, το κρασί απαλλάσσεται από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε τουλάχιστον 22 χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην περιοχή της Ευρώπης».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά μέσο όρο, ο φόρος επί της τιμής της πιο πωλούμενης μάρκας μπύρας είναι 17,2%, ενώ για την πιο πωλούμενη μάρκα του πιο πωλούμενου τύπου οινοπνευματωδών ποτών είναι 26,5%, ανέφερε ο ΠΟΥ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back