ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πού θα βρει «χώρο» η αστυνομία;

Εικόνα του άρθρου Πού θα βρει «χώρο» η αστυνομία;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/02/2021, 16:35
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Η επιβολή δυνάμεων καταστολής στα πανεπιστήμια είναι μια από τις πιο αντιδραστικές τομές τις οποίες έχει επιχειρήσει εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ελλάδα, χωρίς να τηρεί καν τα δημοκρατικά προσχήματα.

Το «αστυνομοσχέδιο» Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη είναι ένα από τα σημεία με τα οποία διαφωνεί η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το… μέλλον εφαρμογής του, μόνο αισιόδοξο δεν είναι.

Ο αντιπρύτανης Σπύρος Γεωργάτος περιέγραψε το πλαίσιο, που βασίζεται στην αυτοδιάθεση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων:

 «Για να γίνουν όλα αυτά που λέει ο νόμος, υπηρεσίες ασφαλείας, πράγματα που δεν έχουν προς το παρόν ούτε την έγκριση της αρχής διασφάλισης προσωπικών δεδομένων, για να υπάρξουν χώροι όπου θα στεγαστεί η αστυνομία, για να στελεχωθούν οι επιτροπές ασφαλείας από μέλη ΔΕΠ, ξέρετε, πρέπει να υπάρχει διαθεσιμότητα. Και αν κρίνω από το κλίμα και τις αποφάσεις της τελευταίας συγκλήτου, κανένας δεν είναι διαθέσιμος, ούτε να διαγράψει φοιτητές, ούτε να στελεχώσει τέτοιες υπηρεσίες, ούτε πολύ περισσότερο, να χρησιμοποιήσει πολύτιμους πόρους και χώρους του ιδρύματος, για να γίνουν αυτά».

Λίγο νωρίτερα, ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης είχε επαναλάβει ότι το ίδρυμα δεν θεωρεί ούτε «αιώνιους», ούτε «λιμνάζοντες» τους φοιτητές και φοιτήτριές του που καθυστερούν τις σπουδές για διάφορους λόγους.

Διαβάστε επίσης: «Αιώνιοι» φοιτητές-μύθοι, προφάσεις και πραγματικότητα

Επίσης, αρνήθηκε κάθετα το χαρακτηρισμό του δημοσίου πανεπιστημίου ως «χώρου παραβατικότητας», επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιεί κατά κόρον η κυβέρνηση, εντάσσοντας στην «παραβατικότητα» ακόμα και τη συνδικαλιστική δράση. «Παρόλη την παρατεταμένη κρίση και την υποχρηματοδότηση, οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια στις τελευταίες αξιολογήσεις, με διάφορα κριτήρια, είναι πολύ ψηλά ποιοτικά στην παγκόσμια κατάταξη», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back