ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πόσο «πράσινα» είναι τα Ιωάννινα;

Εικόνα του άρθρου Πόσο «πράσινα» είναι τα Ιωάννινα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2022, 17:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Τα δέντρα σε αστικές περιοχές έχουν πολλαπλά οφέλη για την ανθρώπινη ευζωία και τη βιοποικιλότητα» αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος στην εισαγωγή της πιο πρόσφατης έρευνάς του για τη δενδροκάλυψη ευρωπαϊκών πόλεων.

Από αυτή τη γενική, αλλά και ουσιαστική διαπίστωση, μέχρι την απλή παράθεση ποσοστών, αλλά και υπερβολές τύπου «η τάδε μηχανή ισοδυναμεί με λειτουργία τόσων δέντρων» που διατυπώθηκαν ατυχώς στην Αθήνα, μεσολαβεί μεγάλη απόσταση.

Πάντα, η περιβαλλοντική κατάσταση εξαρτάται από τις ιδιομορφίες της περιοχής, το είδος των δέντρων, την «ευστοχία» των προγραμματισμών. Η πρόσφατη εξέλιξη με τα πλατάνια στο παραλίμνιο μέτωπο, αναδεικνύει αυτή την ανάγκη προγραμματισμού και πρόληψης. Τα δέντρα δεν είναι «περαστικά» ούτε γίνονται μέσα σε λίγους μήνες αυτά που θαυμάζουμε και απολαμβάνουμε…

Και μερικοί αριθμοί πάντως δεν βλάπτουν.

Τα Ιωάννινα, στην πιο πρόσφατη μελέτη του ΕΟΠ (2018), παρουσιάζουν την εξής εικόνα:

  • Στην λειτουργική αστική περιοχή (FUA), τα Ιωάννινα έχουν τη δεύτερη μεγαλύτερη κάλυψη στην Ελλάδα σε ποσοστό. 55.31%, πίσω από την Καλαμάτα.
  • Είναι πρώτα στην έκταση που καλύπτουν τα δέντρα (734 τ.χλμ.), πάνω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
  • Στη γενική δενδροκάλυψη αστικής περιοχής, τα Ιωάννινα έχουν πολύ μικρότερο ποσοστό κάλυψης: 9,65%. 
  • Στην ζώνη μετακίνησης είναι και πάλι ψηλά, με 55,79% ποσοστό κάλυψης, πίσω και πάλι από την Καλαμάτα.

Η Ελλάδα είναι γενικά χαμηλά στα ποσοστά δενδροκάλυψης στις πόλεις της. Η μέση δενδροκάλυψη στις ευρωπαϊκές πόλεις το 2018 ήταν 28,5% και 35,8% στις λειτουργικές αστικές περιοχές.

Εν κατακλείδι, πάλι από τον ΕΟΠ: «Οι πράσινοι χώροι βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, μειώνουν τον θόρυβο και ενισχύουν τη βιοποικιλότητα. Οι πράσινοι χώροι επίσης μεταβάλλουν τις θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια πολύ ζεστών περιόδων και προσφέρουν δροσερά και σκιερά σημεία».

Λογικά όλα αυτά, έτσι;

Και επειδή όλα αποκτούν διαφορετική σημασία όταν φαίνονται από ψηλά, ιδού ένας χάρτης κάλυψης των Ιωαννίνων:

(Τον χάρτη επιμελήθηκε ο κ. Νίκος Μάρκος)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back