ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πόσα πρέπει να πληρώσει τελικά η Ελεούσα;

Εικόνα του άρθρου Πόσα πρέπει να πληρώσει τελικά η Ελεούσα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/05/2017, 14:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ της δημοτικής αρχής Ζίτσας και της παράταξης της αντιπολίτευσης «Αυτοδιοικητική Ενότητα» με επικεφαλής τον Βασίλη Γαρδίκο. Αυτή τη φορά για το ύψος των τελών σύνδεσης της αποχέτευσης που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων της Ελεούσας στη ΔΕΥΑΙ.

Το αποχετευτικό σύστημα της Ελεούσας κατασκευάστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Δημήτρη Ρογκότη με πόρους από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Και τώρα έφτασε η στιγμή της καταβολής των τελών σύνδεσης με τον βιολογικό καθαρισμό της ΔΕΥΑΙ. Σύμφωνα με προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2014, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων με οικοδομική άδεια προ του 2001 θα πρέπει να καταβάλουν 9 ευρώ το τ.μ. πλέον ΦΠΑ, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων με οικοδομική άδεια μετά το 2001 θα πρέπει να καταβάλουν 10 ευρώ το τ.μ. πλέον ΦΠΑ. Την προγραμματική αυτή σύμβαση υπενθυμίζει η δημοτική αρχή του Μιχάλη Πλιάκου, όπως υπενθυμίζει στον κ. Γαρδίκο ότι η σύμβαση αυτή «είχε υπογραφεί μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στις 18.10.2012 στο οποίο εισηγητής ήταν ο κ. Βασίλης Γαρδίκος ως αρμόδιος αντιδήμαρχος». Η δημοτική αρχή προκαλεί δε τον κ. Γαρδίκο ότι «αν αναγνωρίζει ότι έκανε λάθος, υπάρχει και η συγνώμη».

Ο επικεφαλής της μείζονα παράταξης του δήμου Ζίτσας, με ανακοίνωσή του που προηγήθηκε της ανακοίνωσης της δημοτικής αρχής, ζητούσε να συγκληθεί άμεσα δημοτικό συμβούλιο για το θέμα των τελών σύνδεσης. Αυτό που επισημαίνει ο κ. Γαρδίκος, είναι ότι οι κάτοικοι της Ελεούσας θα πρέπει να πληρώσουν επί της ουσίας λιγότερο από 5 ευρώ το τ.μ. για τα τέλη σύνδεσης.  Κι αυτό επειδή, όπως αναφέρει, στην επίμαχη προγραμματική σύμβαση επισημαίνεται ότι το 43% του συνολικού ύψους των τελών σύνδεσης θα πηγαίνει στη ΔΕΥΑΙ και το υπόλοιπο στον δήμο Ζίτσας «ο οποίος έχει την απόλυτη ευχέρεια να μεταφέρει το δικό του ποσοστό, το υπόλοιπο 57% δηλαδή, προς όφελος του πολίτη» όπως σημειώνει. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, αυτή η επιμέρους συμφωνία μεταξύ Δήμου και ΔΕΥΑΙ έγινε επειδή το έργο του δικτύου αποχέτευσης δεν κατασκευάστηκε από τη ΔΕΥΑΙ αλλά από τον Δήμο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back