ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πόσα κτίρια στα Γιάννενα περνάνε στο «υπερταμείο»;

Εικόνα του άρθρου Πόσα κτίρια στα Γιάννενα περνάνε στο «υπερταμείο»;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/10/2016, 10:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «αίνιγμα» της παραχώρησης δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες μέσω του «υπερταμείου», αποφεύγουν να το απαντήσουν γενικά τα στελέχη της κυβέρνησης. Πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ρωτήθηκε εάν κάποιο κτίριο δικαιοδοσίας του υπουργείου του περνάει στο υπερταμείο και αρνήθηκε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει (όχι μόνο στα Γιάννενα, αλλά και αλλού).

Τι συμβαίνει όμως; Πρόκειται περί «εξορθολογισμού» ή μιας αλλαγής διαχειριστή που θα ανοίξει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση; Οι δανειστές πιέζουν αφόρητα για συνολικές εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας και η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να προβάλει αντιστάσεις.

Στο σχετικό προσχέδιο νόμου, προβλέπεται ότι ανάμεσα στις εταιρίες που θα ενταχθούν στο υπερταμείο, είναι και οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., η εταιρία που κάνει τους διαγωνισμούς για έργα σε δημόσια νοσοκομεία (το 2015 μόνο, έκανε διαγωνισμούς για αναβάθμιση υποσταθμού στο Χατζηκώστα και για προμήθεια χειρουργικών τραπεζών στους Φιλιάτες). Το πιο ενδιαφέρον ακόμα όμως είναι ότι η ΚΤΥΠ έχει πάρει όλα τα σχολεία του παλιού ΟΣΚ, καθώς ουσιαστικά δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση τριών κατασκευαστικών φορέων του δημοσίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει στο «πορτφόλιο» κοντά στα 2.000 σχολικά κτίρια σε όλη τη χώρα, καθώς επίσης και τα υπό εξαγορά ή αγορασμένα οικόπεδα για νέα σχολικά κτίρια. Πιο πιθανό μοιάζει αυτή τη στιγμή, να υποθηκευτεί ο μελλοντικός σχεδιασμός για ήδη αγορασμένες εκτάσεις, για συμπληρωματικές υποδομές, για προδιαγραφές σχολικών μονάδων κ.α.

Ενδεικτικό είναι ότι στην κατοχή του ΟΣΚ ανήκε και το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, το οποίο τελικά παραχωρήθηκε στον δήμο «γλιτώνοντας» έτσι την πιθανότητα ιδιωτικοποίησης.

Φυσικά, δεν σημαίνει ότι αυτόματα, τα σχολεία θα «πεταχτούν έξω» από τη μια μέρα στην άλλη. Έτσι και αλλιώς, ο σύγχρονος νεοφιλελευθερισμός έχει πολύ «ενδιαφέρουσες» ιδέες για το sale and lease back, την «υπενοικίαση» δηλαδή δημοσίων κτιρίων στο… δημόσιο. Μια τέτοια περίπτωση ελέγχεται από την ελληνική δικαιοσύνη, για πρόσφατη διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ.

Στην περίπτωση των Ιωαννίνων ειδικά, το πιο «πολυδαίδαλο» ιδιοκτησιακό καθεστώς αρκετών σχολείων-κληροδοτημάτων, ίσως αποδειχθεί… «ανάχωμα προστασίας». Επίσης, ήδη το ΤΑΙΠΕΔ είχε εντάξει από διετίας εκτάσεις είτε αμφισβητήσιμες, όπως ένα τεράστιο οικόπεδο στην Πεδινή, όπου ο πρώην δήμος Μπιζανίου όμως διατείνεται ότι ήταν δικό του, είτε δύσκολα «επενδύσιμες» όπως είναι ένα κομμάτι από τα Λιθαρίτσια. Από την άλλη, όσο δεν υπάρχει σαφής θέση για το πώς θα «αξιοποιηθεί» η περιουσία, αλλά και το τι θα γίνει με τα εκκρεμή έργα (ο ΟΣΚ στα Γιάννενα είχε έξι τέτοια τον καιρό που πέρασε στην ΚΤΥΠ), τότε όλα παραμένουν ανοιχτά και ζητάνε απαντήσεις.

Στο υπερταμείο όμως περνάνε, όπως είναι γνωστό από τον περασμένο Ιούνιο, τα 23 «ορφανά» αεροδρόμια της χώρας που δεν πουλήθηκαν στην αρχική διαδικασία, καθώς είναι αυτά που έχουν μικρότερη κίνηση και δεν «δελεάζουν» τους υποψήφιους αγοραστές. Ανάμεσά τους είναι και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back