Πόσα δαπάνησαν οι υποψήφιοι στο facebook;

Εικόνα του άρθρου Πόσα δαπάνησαν οι υποψήφιοι στο facebook;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/07/2019, 19:37

Όλο και περισσότερο οι πολιτικοί και τα κόμματα στηρίχτηκαν, σε αυτή την προεκλογική περίοδο, στην παρέμβαση μέσω των «νέων μέσων» και ειδικά, του facebook.

Οι χορηγούμενες πολιτικές διαφημίσεις στην Ήπειρο, την τελευταία εβδομάδα έφτασαν τη δαπάνη στα 5.000 ευρώ περίπου (γενικό ποσό), που φέρνουν την Περιφέρεια στην τέταρτη θέση από το τέλος. Κοινώς, η χορηγούμενη διαφήμιση δεν είναι ακόμα «της μόδας» στην Ήπειρο, αλλά και το κοινό απεύθυνσης είναι γενικά μικρό, οπότε τα ποσά που απαιτούνται δεν είναι τεράστια.

Παρότι όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι-ες, τουλάχιστον από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μέχρι ΜέΡΑ25 έκαναν χορηγούμενες διαφημίσεις, ο πρώτος που εμφανίζεται μεμονωμένα, για τη δαπάνη του την τελευταία εβδομάδα, είναι ο Γιώργος Αμυράς της ΝΔ (70ος στο σχετικό κατάλογο).

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι σε κάποιες περιπτώσεις η δαπάνη εμφανίζεται να αφορά το ποσό που έχει δώσει όλο το κόμμα.

Τις τελευταίες επτά ημέρες (28 Ιουνίου-5 Ιουλίου), πανελλαδικά, τη μεγαλύτερη δαπάνη έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσό 45.549 ευρώ και ακολούθησε η ΝΔ με 18.749 ευρώ. Ξεχωριστή δαπάνη καταχωρείται στους κ.κ. Τσίπρα (16.436 ευρώ) και Μητσοτάκη (16.324 ευρώ).

Αμέσως μετά, ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 11.903 ευρώ και οι υποψήφιοι Γιώργος Χριστοφορίδης (ΣΥΡΙΖΑ-9.806 ευρώ) και Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη (ΝΔ-8.734 ευρώ).

Αμέσως πιο πίσω, είναι ο,τι πιο επίσημο διαθέτει το ΚΚΕ στα social media: Η σελίδα «8 Ιουλίου-ΚΚΕ Ισχυρό» έχει δαπάνη 7.673 ευρώ και την πρώτη δεκάδα κλείνουν δύο υποψήφιοι της ΝΔ, ο Βασίλης Κικίλιας (7.073 ευρώ) και Νίκη Κεραμέως (6.049 ευρώ).

Τα στοιχεία είναι δημόσια διαθέσιμα στην Ads librady του facebook, που επιθυμεί να κάνει πιο διαφανείς τις διαδικασίες διαφήμισης. Εκεί, μπορείτε να δείτε και ποιοι υποψήφιοι-ες κάνουν χορηγούμενες, χωρίς όμως αποποίηση ευθύνης, δηλαδή δεν φαίνεται ποιος πληρώνει γι αυτές.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι-ες των Ιωαννίνων, το διάστημα 28 Ιουνίου-5 Ιουλίου έχουν δαπανήσει ποσά που κυμαίνονται από 630 ευρώ μέχρι ποσά κάτω από 100 ευρώ, που δεν καταγράφει με ακρίβεια το σύστημα, με πρώτους τον κ. Αμυρά και την κα Τζούφη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back