ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Οι συντηρητικοί κέρδισαν τις εκλογές. Η ακροδεξιά θριάμβευσε

Εικόνα του άρθρου Πορτογαλία: Οι συντηρητικοί κέρδισαν τις εκλογές. Η ακροδεξιά θριάμβευσε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/03/2024, 10:28
ΚΟΣΜΟΣ

Η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία (AD) της Πορτογαλίας κέρδισε τις γενικές εκλογές της Κυριακής, δήλωσε ο ηγέτης της Λουίς Μοντενέγρο (φωτογραφια), αν και δεν έγινε σαφές αν θα μπορούσε να κυβερνήσει χωρίς την υποστήριξη της ακροδεξιάς Chega, με την οποία αρνήθηκε και πάλι να διαπραγματευτεί.

Η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Chega υπερτετραπλασιάστηκε. Πέντε χρόνια μετά την είσοδό του στην πολιτική σκηνή της Πορτογαλίας, το κόμμα του οποίου ηγείται ο πρώην ποδοσφαιριστής Αντρέ Βεντούρα έχει εξασφαλίσει 18% των ψήφων και 48 έδρες στο κοινοβούλιο των 230 εδρών.

Το αποτέλεσμα των εκλογών υπογραμμίζει την πολιτική κλίση προς την ακροδεξιά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Πορτογαλία, η οποία επέστρεψε στη δημοκρατία μόλις μετά την πτώση μιας φασιστικής δικτατορίας πριν από 50 χρόνια, θεωρούνταν απρόσβλητη από την άνοδο του δεξιού λαϊκισμού όπου αναμένεται να οδηγήσει σε κέρδη για τα ακροδεξιά κόμματα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Νωρίτερα, ο κύριος αντίπαλος του Μοντενέγρο, ο Πέντρο Νούνο Σάντος, παραδέχθηκε την ήττα του, αφού το αριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, ήρθε δεύτερο με μικρή διαφορά. Απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το AD, η οποία περιλαμβάνει οριζόντιες φορολογικές μειώσεις.

Το ακροδεξιό κόμμα έκανε προεκλογική εκστρατεία με ένα μήνυμα κατά του κατεστημένου, υποσχόμενο να σαρώσει τη διαφθορά και εκφράζοντας την αντίθεσή του σε αυτό που θεωρεί «υπερβολική» μετανάστευση.

Ο ηγέτης της Chega Αντρέ Βεντούρα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ψηφοφορία της Κυριακής «έδειξε σαφώς ότι οι Πορτογάλοι θέλουν μια κυβέρνηση της Δημοκρατικής Συμμαχίας με την Chega». Νωρίτερα δήλωσε ότι ο Μοντενέγρο θα είναι υπεύθυνος για οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια εάν συνεχίσει να αρνείται να διαπραγματευτεί.

Τα θέματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία στη φτωχότερη χώρα της Δυτικής Ευρώπης περιλαμβάνουν την κρίση στέγασης, χαμηλούς μισθούς, υποβαθμισμένη υγειονομική περίθαλψη και διαφθορά, η οποία θεωρείται από πολλούς ως ενδημική στα κυρίαρχα κόμματα.

Παρόλα αυτά, υπό τη σοσιαλιστική ηγεσία η Πορτογαλία αναπτύσσεται με σταθερούς ετήσιους ρυθμούς άνω του 2% και σημείωσε πλεονάσματα στον προϋπολογισμό το τελευταίο διάστημα, χρησιμοποιώντας τα μετρητά για να μειώσει το δημόσιο χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ και κερδίζοντας επαίνους από τις Βρυξέλλες και τους επενδυτές, οι οποίοι δεν περιμένουν από την AD να εγκαταλείψει τον δρόμο της δημοσιονομικής σύνεσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3