Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Πολύ μεγαλύτερος μέσος όρος» στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου «Πολύ μεγαλύτερος μέσος όρος» στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/09/2020, 19:04
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι δύο αυτοδιοικητικές παρατάξεις, η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο και η Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα, τονίζουν ενόψει της έναρξης της χρονιάς ότι στα Γιάννενα, ο αριθμός των μαθητών είναι πολύ μεγαλύτερος των 17 που ανακοίνωσε ως μέσο όρο το Υπουργείο Παιδείας.

«Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που θα αγγίξει και τους 26-27 μαθητές» αναφέρουν στις δηλώσεις που έκαναν ενόψει της Δευτέρας και προσθέτουν στην ανακοίνωση ότι σε πολλά σχολεία της πόλης υπάρχουν αίθουσες οι οποίες, “με ελάχιστες  παρεμβάσεις, μπορούν κάλλιστα να γίνουν λειτουργικές ώστε διεκδικώντας όλοι μαζί το άμεσο άνοιγμά τους να πετύχουμε να έχουμε μέχρι 15 μαθητές/ριες σε κάθε αίθουσα”.

Συμπληρώνουν ότι «το άνοιγμα των αιθουσών και το σπάσιμο των τμημάτων προϋποθέτει και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού» και καταγγέλλει το υπουργείο λέγοντας ότι «προκαλεί ακόμη περισσότερο με το ιδεολόγημα της ‘ατομικής ευθύνης’ και τις στατιστικού τύπου αλχημείες περί μέσου όρου 17 μαθητών. Εξαπατά την κοινωνία εξαφανίζοντας τις χιλιάδες τάξεις (ειδικά στα αστικά κέντρα της χώρας) στις οποίες στοιβάζονται κατά κανόνα πάνω από 25 μαθητές σε ακατάλληλες και μικρές αίθουσες (το 74% των μαθητών έκαναν μάθημα σε τμήματα με περισσότερα από 17 άτομα)».

Τονίζουν μεταξύ άλλων ότι στην πόλη των Ιωαννίνων ο αριθμός των μαθητών σε κάθε αίθουσα θα είναι πολύ πάνω από τον υποτιθέμενο μ.ο. των 17 μαθητών

Οι δύο παρατάξεις ζητάνε μεταξύ άλλων:

  • Καθημερινή λειτουργία των σχολείων με ολιγομελή τμήματα από 12-15 μαθητές ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις.
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
  •  Μόνιμους διορισμούς επιπλέον εκπαιδευτικών άμεσα για την κάλυψη όλων των αναγκών.
  •  Εύρεση\διαμόρφωση\χρήση των απαραίτητων δημόσιων χώρων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται.
  •  Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  •  Πρόσληψη σχολιάτρων, σχολικών νοσηλευτών καθώς και ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για την αναγκαία επικοινωνία με το οικογενειακό περιβάλλον.
  •  Κατάργηση του νόμου για την παιδεία (4692/2020), ο οποίος προβλέπει και αύξηση ορίου μαθητών στους 25-27 μαθητές ανά τμήμα.
  • Κατάργηση της τροπολογίας και της ΠΝΠ που αφορά τις κάμερες και την εξ αποστάσεως «εκπαίδευση» με ανοιχτά σχολεία.
  • Δημιουργία όλων των απαραίτητων δομών ενισχυτικής διδασκαλίας (παράλληλη, κατ’ οίκον, πρόσθετη) για τους  μαθητές που δε μπορούν λόγω πανδημίας να παρακολουθήσουν τη δια ζώσης διαδικασία και παραμένουν περιορισμένοι στο σπίτι.
  • Δωρεάν διάθεση του αναγκαίου υλικού προστασίας στα σχολεία (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας, θερμομετρήσεις) με έκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές.
  • Έγκριση όλων των τμημάτων ολιγομελών στα ολοήμερα σχολεία καθώς και σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όλων των τμημάτων β΄ ξένης γλώσσας.
  •  Αύξηση των δαπανών για την παιδεία με έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  •  Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των οικογενειών με άνεργους γονείς μαθητών-τριών.
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back