Oikonomou pisoi
ΘΕΑΤΡΟ

Πολύ θέατρο αυτό το καλοκαίρι

Εικόνα του άρθρου Πολύ θέατρο αυτό το καλοκαίρι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/07/2021, 23:41
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι υπαίθριοι πολιτιστικοί χώροι άνοιξαν στα τέλη Μαΐου. Μετά από μια πολύμηνη καλλιτεχνική απραξία (παρά τις προσπάθειες μέσω livestreaming…), οργανισμοί και ομάδες έσπευσαν να δηλώσουν την παρουσία τους, να καταθέσουν τις προτάσεις τους, να έρθουν ξανά σε επαφή με το κοινό, να μιλήσουν με την τέχνη τους. Και το κοινό, από την άλλη μεριά, να ξαναθυμηθεί τη σημασία της τέχνης στην καθημερινή του ζωή.

Η επιστροφή της τέχνης, βέβαια, γίνεται υπό υγειονομικούς όρους –μάσκες, πληρότητα του χώρου στο 70% και μόνο καθήμενοι. Εκ των πραγμάτων, ο τελευταίος όρος έχει περιορίσει τις συναυλίες όπως τις ξέραμε. Όποιες συναυλίες γίνονται, γίνονται με καθήμενους, ενώ και τα πανηγύρια (όπου ο χορός απαγορεύεται) παίρνουν τη μορφή συναυλίας με καθήμενους.

Μέσα σε αυτή την υγειονομική κατάσταση, το θέατρο πρωταγωνιστεί. Δεκάδες σχήματα περιοδεύουν ανά την Ελλάδα. Θίασοι των κρατικών θεάτρων, των δημοτικών περιφερειακών θεάτρων, του ελεύθερου θεάτρου, του ερασιτεχνικού θεάτρου παρουσιάζουν νέες παραστάσεις και επαναλήψεις. Οι καλλιτεχνικές προτάσεις πολλές, λόγω προφανώς και της επιθυμίας αλλά και της μεγάλης ανάγκης των καλλιτεχνών να δουλέψουν.

Μια κινητικότητα που ενισχύεται και από άλλους δύο παράγοντες: από το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», με το οποίο το υπουργείο Πολιτισμού προσπαθεί να αποδείξει από πέρσι ότι στηρίζει τις τέχνες, και από τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση που διοργανώνουν διάφοροι φορείς: από τα ΔΗΠΕΘΕ μέχρι ιδρύματα όπως το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Από τις αρχές Ιουλίου, ιδίως, η θεατρική κίνηση και στην πόλη των Ιωαννίνων είναι μεγάλη. Την ερχόμενη εβδομάδα, μάλιστα, έχει θεατρική παράσταση κάθε μέρα, είτε στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ ή στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, μάλιστα, έχει δύο παραστάσεις: μία από το ΠΙΟΠ και μία από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων… Το σερί των θεατρικών παραστάσεων αναμένεται να συνεχιστεί και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

Οι παραστάσεις της ερχόμενης εβδομάδας είναι:

26 Ιουλίου

Η «Φιλική Εταιρεία» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Τη θεατρική παράσταση «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση» παρουσιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και  στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, στις 19:30 και  στις 21:30. Την παράσταση, η οποία ανεβαίνει στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων  της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, σκηνοθετεί η Ιόλη Ανδρεάδη. Πρόκειται δε για ένα πρωτότυπο κείμενο της  Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη, το οποίο έχει βασιστεί σε έρευνα  των δύο συγγραφέων-ερευνητών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο στο τηλέφωνο 26510 64065 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00)

«Εχθροί εξ αίματος» από το ΔΗΠΕΘΕ

Οι «Εχθροί εξ αίματος» του Αρκά σε σκηνοθεσία Νίκου Σφαιρόπουλου ανεβαίνουν από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, στις 21:15, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Βερόνικα Μπακόλα (λεπτό έντερο), Πέτρος Χριστακόπουλος (παχύ έντερο), Μαρία Κατσουλίδη (δεξί νεφρό) και Μίνα Παππά (φωνή γιατρού).

Εισιτήριο: κανονικό 10€, 7€ για μαθητές, φοιτητές, στρατευμένους, πολύτεκνους και άνω των 65 ετών, 3€ για κατόχους κάρτας ανεργίας και ΑμεΑ. Προπώληση εισιτηρίων: στο Viva.gr, στο κιόσκι της κεντρικής πλατείας και στα βιβλιοπωλεία Αναγνώστης & Χαρτέξ.

27 Ιουλίου

Η «Αντιγόνη» στην ΕΗΜ

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη ανεβαίνει στις 21;30, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ. Στον ρόλο του Κρέοντα ο Θανάσης Παπαγεωργίου. Παίζουν: Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Ντόρα Μακρυγιάννη, Μάνος Καρατζογιάννης, Δημήτρης Σαμόλης, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης.

Το εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ. Προπώληση: Viva.gr, στο κιόσκι της κεντρικής πλατείας, στα βιβλιοπωλεία «Αναγνώστης» και «Χαρτέξ».

28 Iουλίου

«Μία χώρα δύο αιώνες μετά» στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Η θεατρική παράσταση «Μία χώρα δύο αιώνες μετά» ανεβαίνει στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης, στις 21:00, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δωδώνης. Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο του Ανδρέα Φλουράκη, που ασχολείται με το πώς οι σημερινοί Έλληνες διαχειρίζονται τη νεότερη ιστορία τους, αλλά και για το πώς τη δημιουργούν.

Την παράσταση σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, ενώ την πρωτότυπη μουσική της υπογράφει ο Θεόδωρος Λεμπέσης. Παίζουν: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Άρης Μπαταγιάννης, Αμαλία Νίνου, Ράνια Σχίζα, Μαρία Χάνου.

Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 10€, δημότες Δωδώνης: 4€, ελεύθερη είσοδος για δημότες Δωδώνης: άνεργους, ΑμΕΑ, παιδιά κάτω των 12 ετών. Η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι υποχρεωτική, στο https://www.ticketservices.gr/el/festival-dodonis/

29 Ιουλίου

«Μήδεια» του Μποστ στην ΕΗΜ

H «Μήδεια» του Μποστ, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, ανεβαίνει στις 21:15, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ στον Φρόντζο. Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου, Κώστας Τριανταφυλλόπουλο, Γιάννης Καλατζόπουλος, Μαρία Διακοπαναγιώτου κ.ά. Η πρωτότυπη μουσική είναι της Monika.

Εισιτήρια: κανονικό 18€, μειωμένο 14€ (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ). Προπώληση viva.gr, στο κιόσκι της κεντρικής πλατείας, στα βιβλιοπωλεία Αναγνώστης και Χαρτέξ.

30 Ιουλίου

«Η παγίδα» στην ΕΗΜ

«Η παγίδα» του Ρομπέρ Τομά, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, ανεβαίνει στις 21:15, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ. Παίζουν: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, τον Τάκη Παπαματθαίου, την Έφη Μουρίκη, τη Μαρία Αντουνιλάκη, τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο και τον Γιώργο Κωνσταντίνου, έρχεται στα Γιάννενα, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, στις 30 Ιουλίου, στις 21:15. Η μουσική σύνθεση είναι της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Εισιτήριο: 20 ευρώ, 15 ευρώ το μειωμένο. Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr, κιόσκι κεντρικής πλατείας, βιβλιοπωλεία Αναγνώστης και Χαρτέξ.

31 Ιουλίου

Οι «Ιππείς» από το Εθνικό Θέατρο

Οι «Ιππείς» του Αριστοφάνη ανεβαίνουν από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, στις 21:00, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δωδώνης. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Κώστας Κόκλας (Κλέων), Πάνος Μουζουράκης (Δημοσθένης), Κωνσταντίνος Πλεμμένος (Νικίας), Στέλιος Ιακωβίδης (Δήμος), Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Αλλαντοπώλης). Kορυφαίοι Χορού: Στεφανία Γουλιώτη, Λαέρτης Μαλκότσης, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Γιάννης Χαρίσης.

Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 15€, Δημότες Δωδώνης: 4€, Ελεύθερη είσοδος για Δημότες Δωδώνης: Άνεργους, ΑμΕΑ, Παιδιά κάτω των 12 ετών. Η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι υποχρεωτική, στο https://www.ticketservices.gr/el/festival-dodonis/.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back