Είναι γεγονός ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν περνάει την καλύτερη της περίοδο. Το αντίθετο μάλιστα. Η κεντρική διοίκηση τής παραχωρεί όλο και περισσότερες αρμοδιότητες, χωρίς αυτές να συνοδεύονται από πόρους, ενώ παράλληλα την αφήνει απέξω από οποιεσδήποτε συνομιλίες για κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε.
Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, μεταφέροντας στο Δημοτικό Συμβούλιο τις τελευταίες εξελίξεις από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ανέφερε ότι οι ομόφωνες αποφάσεις-διαμαρτυρίες δεν αρκούν πια και ότι η παράταξη της μείζονα αντιπολίτευσης (με επικεφαλής τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα) ζητά συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.
Σε διαφορετική περίπτωση και αν τα ζητήματα δεν γίνουν κατανοητά από την κυβέρνηση, απαιτούνται, όπως είπε, πιο δυναμικές μορφές διαμαρτυρίας, όπως διαδηλώσεις και συμβολικό κλείσιμο των δημαρχείων.
«Το κεντρικό κράτος με μεγάλη ευκολία μεταβιβάζει αρμοδιότητες και ευθύνες στην αυτοδιοίκηση και στον πολίτη. Και βέβαια δεν μεταβιβάζει τα εύκολα, αλλά τα δύσκολα και επικίνδυνα.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα η μεταβίβαση της αρμοδιότητας της διαχείρισης των αδέσποτων και βέβαια η πρόσφατη μεταβίβαση της αρμοδιότητας της πυροπροστασίας. Και ποια είναι η μέθοδος που ακολουθείται; Πρώτα από όλα ο αιφνιδιασμός και δεύτερον η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων χωρίς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και μέσα», είπε ο κ. Μπέγκας. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι η κοινωνία πρέπει να τα γνωρίζει όλα αυτά ώστε να καταλογιστούν στην τοπική αυτοδιοίκηση οι πραγματικές ευθύνες που της αναλογούν.
Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά ότι στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ αναδείχτηκε εμφατικά το γεγονός πως αν το κράτος απέδιδε στην αυτοδιοίκηση τα νομίμως δικαιούμενα βάσει των εσόδων του, θα έπρεπε για το 2024 να αποδώσει 6,5 δις ευρώ.
Αντ’ αυτού θα φτάσουν στα ταμεία των Δήμων μόλις 1,8 δις ευρώ που αντιστοιχούν περίπου στο 30% των θεσμοθετημένων πόρων της αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, ο δήμαρχος σημείωσε ότι διακόπηκε η επιδότηση για το ενεργειακό κόστος παρότι αυτό δεν αποκλιμακώθηκε τόσο πολύ και έφερε το παράδειγμα του ΣΥΔΛΙ, όπου η ψήφιση του προϋπολογισμού του είναι γόρδιος δεσμός εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους το οποίο δεν μπορεί να καλυφτεί από τα έσοδα του Συνδέσμου με αποτέλεσμα να μην ισοσκελίζεται ο προϋπολογισμός.
«Επί συνόλου, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το τέλος ταφής απορριμμάτων, το αυξημένο μισθολογικό κόστος και το ενεργειακό κόστος τινάζουν στον αέρα τα λειτουργικά έξοδα των Δήμων» είπε ο κ. Μπέγκας.
Για τον Δήμο Ιωαννιτών ανέφερε ότι η κατάσταση είναι πιο ασφυκτική λόγω της ψήφισης του προϋπολογισμού τον Μάρτιο του 2024, «δείχνοντας» και πάλι την προηγούμενη δημοτική αρχή και τη στάση που κράτησε.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Νέα Εποχή»και πρώην δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου συμφώνησε στα περί διεκδικητικού πλαισίου, έσπευσε όμως να χαρακτηρίσει «δικαιολογίες» τα περί καθυστέρησης στην ψήφιση του προϋπολογισμού και ζήτησε από τη δημοτική αρχή να δουλέψει.