Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστικό τριήμερο από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Εικόνα του άρθρου Πολιτιστικό τριήμερο από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/02/2018, 15:45
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα τριήμερο πολιτιστικών δράσεων διοργανώνει στα Γιάννενα το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (και συγκεκριμένα η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών) σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων από 2 έως 4 Μαρτίου.

Το τριήμερο αυτό θα περιλαμβάνει ακαδημαϊκές εισηγήσεις και συζητήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την αρχιτεκτονική των Ιωαννίνων, σε συνδυασμό με περιηγήσεις-ξεναγήσεις σε σημαίνοντες αστικούς χώρους καθώς και στο νησί της Λίμνης Παμβώτιδας, σε μουσεία της πόλης, στο Κάστρο και σε τοπία κινηματογραφικής ή λογοτεχνικής μνήμης και αναφοράς. Το σύνολο των δράσεων απευθύνεται σε φοιτητές του ΕΑΠ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και σε μέλη της τοπικής κοινωνίας που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους γύρω από τον αστικό και περιαστικό χώρο που βιώνουν καθημερινά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον Δημήτριο Κοντογεώργη, υπεύθυνο του Παραρτήματος Ιωαννίνων του ΕΑΠ (https://www.eap.gr/el/to-eap/dioikisi/parartimata/4741), τηλ. 26510 09129.

Το πρόγραμμα του τριημέρου έχει ως εξής.

Παρασκευή 2 Μαρτίου

17.00 Συνεύρεση στο εστιατόριο-καφενείο «Όαση» , έργο του μεγάλου μοντερνιστή αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.

19.00 Αίσθηση του νεότερου αστικού ιστού της πόλης.

Σάββατο 3 Μαρτίου

09.30 Περίπατος 1: Δημαρχείο (αρχιτέκτων Νικόλαος Ζουμπουλίδης), Τράπεζα Ελλάδος (αρχιτέκτων Μιχάλης Κανάκης, γλύπτης Πάρις Πρέκας), Αρχαιολογικό Μουσείο (αρχιτέκτων Άρης Κωνσταντινίδης, γλύπτρια Ναταλία Μελά).

10.30 Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

11.30 Αίθουσα «Διώνη» Αρχαιολογικού Μουσείου.

Εισηγήτρια: Αργυρώ Λουκάκη, καθηγήτρια του ΕΑΠ, «Αντιφάσεις και πολυπλοκότητες στον Άρη Κωνσταντινίδη: Ανάλυση συνθέτουσα τον αρχιτεκτονικό λόγο με τη λογοτεχνία».

12.30 Περίπατος 2. Κάστρο, Ιτς Καλέ

13.30. Επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο, στο «Θησαυροφυλάκιο» και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.

14.30. Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Μουσείου Αργυροτεχνίας.

Εισηγητές: Απόστολος Κατσίκης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, «Ο Δημήτρης Σαλαμάγκας συναντά τον Δημήτρη Χατζή στα Γιάννενα της ομίχλης».

Σταύρος Αλιφραγκής, «Θόδωρος Αγγελόπουλος και Γιάννενα».

18.00 Ραντεβού στο Μώλο. Περίπατος: Περιπλάνηση στους δρόμους της πόλης (στα ίχνη του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του Δημήτρη Χατζή) και στάσεις σε ιστορικά κτήρια.

19:30 Αίθουσα ξενοδοχείου «Ολυμπίκ»-Ανακεφαλαιωτική συζήτηση και ανταλλαγή παρατηρήσεων (διευθύνει ο Δημήτρης Πλάντζος, αναπληρωτής καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).

Κυριακή 4 Μαρτίου

09.30 Αναχώρηση για το Νησί της Λίμνης Παμβώτιδας.

10.00 Επίσκεψη στη μονή Φιλανθρωπηνών και στη μονή Ντίλιου.

Εισηγητές: Δρ. Τζένη Αλμπάνη, «Μονή Φιλανθρωπηνών, και Διονύσης Μουρελάτος, «Μονή Ντίλιου».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back