ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι «ελλείποντες προϊστάμενοι» στην Αρχαιολογία

Εικόνα του άρθρου Οι «ελλείποντες προϊστάμενοι» στην Αρχαιολογία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/01/2024, 10:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το 2023 έφυγε, και μαζί με αυτό αποχώρησαν αρκετά σημαντικά στελέχη που υπηρετούσαν ως προϊστάμενοι σε Εφορείες Αρχαιοτήτων ανά τη χώρα. Τον δρόμο της συνταξιοδότησης πήρε μεταξύ άλλων και η Βαρβάρα Παπαδοπούλου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, η οποία από τον Απρίλιο του 2021 ήταν αναπληρώτρια προϊσταμένη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η τοποθέτησή της είχε γίνει από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά τη συνταξιοδότηση του προϊσταμένου της τοπικής Εφορείας Κώστα Σουέρεφ. Ωστόσο, με την αποχώρηση του κ. Σουέρεφ τον Ιανουάριο του 2019, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων δεν είχε μείνει ακέφαλη. Τα σχετικά καθήκοντα ασκούσε αρχαιολόγος, τμηματάρχης της τοπικής υπηρεσίας.

Μετά τις εξελίξεις, νέος προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων τοποθετήθηκε, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, ο Γιάννης Χουλιαράς. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χουλιαράς αναλαμβάνει παράλληλα καθήκοντα στην Εφορεία «ελλείποντος προϊσταμένου» όπως αναφέρεται. Κι αυτό επειδή διατηρεί τη θέση του προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Το… μοντέλο των απευθείας τοποθετήσεων (αναπληρωτών) προϊσταμένων ακολουθείται σταθερά, καθώς και στις αρχαιολογικές υπηρεσίες δεν έχουν γίνει υπηρεσιακές κρίσεις εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον. 

Σημειωτέον ότι τα του «ελλείποντος προϊσταμένου» ακολουθούνται και σε άλλες Εφορείες, από τις οποίες συνταξιοδοτήθηκαν ή αποχώρησαν προϊστάμενοι.

Για παράδειγμα, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, «ελλείποντος προϊσταμένου» παράλληλα καθήκοντα αναλαμβάνει η προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων Κρυστάλλω Μαντζανά. Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, μετά την… επεισοδιακή ανάδειξη της Ολυμπίας Βικάτου στη θέση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, καθήκοντα «ελλείποντος προϊσταμένου» αναλαμβάνει στέλεχος της ίδιας Εφορείας.

Με άλλα λόγια, αλλού βρέθηκαν στελέχη κι αλλού όχι, οπότε, και στη δεύτερη περίπτωση, εφαρμόστηκαν τα «παράλληλα καθήκοντα».

Όλα τα παραπάνω ονόματα όμως δεν είναι τυχαία. Η κα Βικάτου, η κα Μαντζανά, η κα Παπαδοπούλου και ο κ. Χουλιαράς ανήκουν στους εννιά εκείνους προϊσταμένους Εφορειών Αρχαιοτήτων που τον Σεπτέμβριο του 2023 ζήτησαν με υπόμνημά τους τη διαγραφή τους από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), δέκα μέρες πριν από τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου.

Στο υπόμνημα αυτό, οι εννιά αρχαιολόγοι έσπευσαν να σταθούν στο πλευρό της υπουργού Λίνας Μενδώνη, με αφορμή τη διένεξή της με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για τον τρόπο χρήσης του κτιρίου, που είχε παραχωρηθεί στον σύλλογο, στην οδό Ερμού, στην Αθήνα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back