ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ: Παρατάθηκε κατά δύο μέρες η εκεχειρία

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ: Παρατάθηκε κατά δύο μέρες η εκεχειρία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/11/2023, 19:04
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κατάρ, που έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή, ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την παράταση της εκεχειρίας μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς στη Γάζα κατά δύο ημέρες. Η αρχική εκεχειρία επρόκειτο να λήξει σήμερα το βράδυ.

«Επιτεύχθηκε συμφωνία για την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για δύο επιπλέον ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Η Χαμάς δήλωσε επίσης ότι συμφώνησε σε διήμερη παράταση της εκεχειρίας με το Κατάρ και την Αίγυπτο, οι οποίες διευκόλυναν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ.

«Επιτεύχθηκε συμφωνία με τους αδελφούς στο Κατάρ και την Αίγυπτο για την παράταση της προσωρινής ανθρωπιστικής εκεχειρίας κατά δύο ακόμη ημέρες, με τους ίδιους όρους όπως και στην προηγούμενη εκεχειρία», δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς στο Reuters.

Πριν από τις δηλώσεις, ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου, Diaa Rashwan, είχε δηλώσει ότι μια συμφωνία παράτασης ήταν κοντά και θα περιλάμβανε την απελευθέρωση 20 ισραηλινών ομήρων μεταξύ εκείνων που είχαν συλληφθεί από τη Χαμάς κατά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Σε αντάλλαγμα θα απελευθερωθούν 60 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, είπε.

Την Κυριακή, η Χαμάς απελευθέρωσε 17 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα 4χρονο ισραηλινο-αμερικανικό κορίτσι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχει απελευθερώσει η μαχητική οργάνωση από την Παρασκευή σε 58, συμπεριλαμβανομένων των αλλοδαπών. Το Ισραήλ απελευθέρωσε 39 έφηβους Παλαιστίνιους κρατούμενους την Κυριακή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της εκεχειρίας σε 117.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: UN/X

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back