ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 40η

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 40η
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/11/2023, 09:34
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός έφτασε στις πύλες του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, καθώς εκατοντάδες ασθενείς, μεταξύ των οποίων δεκάδες μωρά, παρέμεναν παγιδευμένοι στο εσωτερικό του. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας, αλλά αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας δήλωσαν ότι οι εναπομείναντες ασθενείς πεθαίνουν εξαιτίας της έλλειψης ενέργειας. 

Τουλάχιστον 32 ασθενείς, μεταξύ των οποίων τρία πρόωρα μωρά, πέθαναν τις τελευταίες τρεις ημέρες, δήλωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς.

Τουλάχιστον 11.240 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 4.630 παιδιών και 3.130 γυναικών στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε το υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το al-Shifa «πρέπει να προστατευθεί» και ζήτησε «λιγότερο παρεμβατική δράση» από τις ισραηλινές δυνάμεις. «Ελπίζω και προσδοκώ ότι θα υπάρξει λιγότερο παρεμβατική δράση», δήλωσε τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος.

Όλα τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα είναι «εκτός λειτουργίας» εν μέσω έλλειψης καυσίμων και έντονων μαχών, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας στην πολιορκημένη περιοχή. 

Ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, προειδοποίησε ότι οι επιχειρήσεις βοήθειας του οργανισμού στη Γάζα θα σταματήσουν τις επόμενες 48 ώρες, εκτός εάν επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στην πολιορκημένη περιοχή. 

Ο γενικός επίτροπος της UNRWA Φίλιππος Λαζαρίνι δήλωσε ότι η αποθήκη καυσίμων της υπηρεσίας στη Γάζα έχει στερέψει και δεν θα είναι πλέον σε θέση να εφοδιάζει νοσοκομεία, να απομακρύνει λύματα και να παρέχει πόσιμο νερό.

Η UNRWA δήλωσε ότι ένα από τα σχολεία της στη βόρεια Γάζα και ένα κτίριο που προορίζεται ως κατοικία για το διεθνές προσωπικό του ΟΗΕ στην περιοχή της Ράφα επλήγησαν άμεσα από τα πλήγματα. Δεν ανέφερε ποιος ήταν υπεύθυνος για τα πλήγματα. 

 Η υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι έλαβε «εξαιρετικά ανησυχητικές» αναφορές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εισήλθαν σε ένα σχολείο της UNRWA και δύο κέντρα υγείας της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας με τανκς και τα χρησιμοποίησαν για στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι αποκάλυψε ένα κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο για παιδιά Rantisi στην πόλη της Γάζας, καθώς και στοιχεία που υποδηλώνουν ότι εκεί κρατούνταν όμηροι που είχαν συλληφθεί στις 7 Οκτωβρίου. 

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς λέει ότι συζήτησε με διαμεσολαβητές από το Κατάρ την απελευθέρωση έως και 70 γυναικών και παιδιών ομήρων στη Γάζα με αντάλλαγμα μια πενθήμερη κατάπαυση του πυρός από το Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει απορρίψει κάθε πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός μέχρι την απελευθέρωση και των 240 ομήρων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν, αναγνώρισε την αυξανόμενη διεθνή πίεση για κατάπαυση του πυρός. Εκτίμησε επίσης ότι το Ισραήλ έχει ένα «διπλωματικό παράθυρο» δύο έως τριών εβδομάδων προτού αρχίσει να αυξάνεται σοβαρά η πίεση προς τη χώρα, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ ζήτησε τη Δευτέρα «ουσιαστική» παύση των μαχών και επείγουσες παραδόσεις καυσίμων για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα νοσοκομεία στην περιοχή. Οι 27 χώρες της ΕΕ εξέδωσαν την Κυριακή ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν ότι τα νοσοκομεία «πρέπει να προστατευθούν» και καταδίκασαν τη Χαμάς επειδή χρησιμοποιεί τις ιατρικές εγκαταστάσεις και τους αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell κατέθεσε προτάσεις για το πώς θα πρέπει να διοικείται η Γάζα μετά τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξετάζουν επίσης μια κυπριακή πρόταση για το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου για επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back